ISTORIJSKO IME, VANVREMENSKI SPECIJALITET: Ana Pavlova će vam zavesti nepce, omiljena je poslastica broj jedan!
Ana Pavlova, Foto: Printscreen/Youtube

ukus koji osvaja

ISTORIJSKO IME, VANVREMENSKI SPECIJALITET: Ana Pavlova će vam zavesti nepce, omiljena je poslastica broj jedan!

Veruje se da je poslastica napravljena u čast ruske umetnice kad je tokom ’20. godina prošlog veka boravila u Australiji i na Novom Zelandu.

Objavljeno:

Torta Pavlova je jedna od najpopularnijih torti s laganom korom od belanaca uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Nežna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletskog umeća opis je Pavlove torte.

Torta Pavlova je poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Budući da se kora od belanaca peče, spolja je korica hrskava, a unutrašnjost je meka.

Veruje se da je poslastica napravljena u čast ruske umetnice kad je tokom ’20. godina prošlog veka boravila u Australiji i na Novom Zelandu.

Zanimljivo je da se Australija i Novi Zeland već gotovo sto godina „bore“ oko prevlasti nad ovom poslasticom. I jedni i drugi bi da prigrabe „autorska prava“. Čini se, ipak, da je veća verovatnoća da je torta Pavlova prvi put napravljena na Novom Zelandu.

Kit Moni, jedan od biografa čuvene balerine, napisao je da je glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio ovu tortu kada se balerina 1926. godine tu obrela za vreme turneje.

Torta
foto: Ptintscreen/youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Profesorka Helen Lič, kulinarski antropolog sa Novog Zelanda, uspela je da sakupi čak 667 manje-više sličnih recepata torte Pavlova. U knjizi „Priča o Pavlovoj: parče novozelandske kulinarske istorije“, tvrdi da australijski recept potiče iz 1935, a novozelandski iz 1929. godine. Bilo kako bilo, ova poslastica omiljena je širom sveta.

Jagode, pijaca
foto: Emilija Jovanović

Torta Pavlova - recept

Potrebno je:

5 belanaca, 250 gr šećera, 250 ml slatke pavlake (ili više, ako želite da torta ima više fila), jedna kašika šećera, oko 250 gr jagoda (ili više, ako želite da torta bude “svežija”)

Priprema:

Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa pažljivo kašikom dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne a kristali šećera nestanu. Na dno dubljeg okruglog pleha prečnika dvadesetak centimetara staviti papir za pečenje, pa rasporediti šne.

Peći u rerni na 150 oko 75 minuta, ili dok se kora spolja skroz ne osuši. Ako kora spolja popuca, još bolje, pošto to znači da je kora uspela, jer ta spoljna površina i treba da bude krta i krckava.

Kad se kora ispeče, ostaviti je u otvorenoj rerni još petnaestak minuta. Zatim izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi. Ohlađenu koru pažljivo prenesite na tacnu, preko rasporedite umućenu slatku pavlaku u koju ste dodali kašiku šećera, a zatim odozgo poređajte jagode. Služite rashlađeno.

Napomena:

Za one koji ne vole jagode ili su alergični na jagode u obzir dolazi i bilo koje drugo kiselkasto voće: kivi, maline, borovnice…

(Espreso/mediasfera.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.