OVAJ MRAMORNI KOLAČ JE SVE SAMO NE OBIČAN: Jedan UKUS u njemu će vas ODUVATI (RECEPT)
Mramorni kolač, Foto: Coolinarka Printscreen

PROBAJTE

OVAJ MRAMORNI KOLAČ JE SVE SAMO NE OBIČAN: Jedan UKUS u njemu će vas ODUVATI (RECEPT)

Mramorni kolač je jednostavan i vrlo popularan kolač, specifičan po svojim dekorativnim šarama koje se tako lako dobiju – naizmenično stavljate svetlu i tamnu smesu za testo i samo prošarate čačkalicom za mramorni efekat.

Objavljeno: 11:58h

Ovo ipak nije običan mramorni kolač, već sa gnječenim bananama u testu koje mu daju finu aromu i sočnost koja se samo sa bananama postiže jer testu obezbeđuju vlagu i daju onu pomalo zbijenu “fudge” strukturu koju prosto obožavam.

Možda neke od vas ne privlače ovakvi previše “biskvitni” kolači bez i malo neke kreme, ali verujte mi da je ovaj kolač toliko sočan da mu krema uopšte ne treba. Topi se u ustima, a uz čašu mleka je idealan za doručak ili večeru.

Ako baš želite da ga dodatno obogatite, namažite ga nutellom ili nekim nugat namazom, i eto savršenog deserta za čas posla. Mada se i ovako fino oseti čokolada u testu tako da je nama bio super baš ovakav kakav jeste.

Sastojci

115 g putera

50 g šećera

2 jaja

2 veće prezrele banane

1 kašičica arome vanile

80 ml mleka

180 g oštrog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

70 g čokolade za kuvanje

Priprema

Omekšali puter sobne temperature penasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, viljuškom izgnječene banane i aromu vanile i sve izmiksajte u glatku smesu.

Potom dodajte mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve još jednom izmešajte da se lepo sjedini.

Sada ovu smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i izmiksajte. Čokoladu možete otopiti u mikrotalasnoj ili na pari.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Uzmite mali pleh za hleb, dimenzija 26×10 cm, obložite ga pek papirom i naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu. Na kraju čačkalicom ili vrhom noža još malo prošarajte po želji, za mramorni efekat.

Kolač stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, 30-35 min. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, gotovo je.

Kolač izvadite iz pleha i stavite na žicu da se malo prohladi, a već mlakog ga možete seći i uživati. Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.