EVO KOJI PREDMETI U KUHINJI SU LEGELO GLJIVICA I BAKTERIJA: Obratite PAŽNJU kada čistite!
Foto: Profimedia

Pazite!

EVO KOJI PREDMETI U KUHINJI SU LEGELO GLJIVICA I BAKTERIJA: Obratite PAŽNJU kada čistite!

Većina u kuvalu za vodu samo doliva novu, bez razmišljanja o čišćenju posude u kojoj se tako mogu razviti gljivice i nastaniti svakakve bakterije...

Objavljeno:

Iako većina ljudi svaki dan barem prebriše neka mesta u kuhinji, stručnjaci portala Good Housekeeping upozoravaju na bakterije koje se uobičano zadržavaju na neočekivanim kuhinjskim elementima; pa evo gde bi ste prilikom čišćenja trebali da povedete računa!

Sunđeri

Iako su zasluženi za skidanje prljavština i ostataka hrane sa sudova, sunđeri su i jedno od najgorih legla bakterija.

- Zato nakon svakih par korištenja sunđere operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju. Iscedite ih i ostavite da se dobro osuše. Ako pri ruci nemate sredstvo za dezinfekciju, takođe je dobro rešenje i potapanje u sveže prokuvaloj vodi - kaže stručnjak.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kuvalo za kafu

Većina nas samo u njega doliva vodu bez razmišljanja o čišćenju posude u kojoj se tako mogu razviti gljivice i nastaniti svakakve bakterije, objašnjavaju stručnjaci.

Zato u posudu dodajte alkoholno sirće i ostavite da neko vreme deluje kako bi se uklonio kamenac, a onda posudu operite u vrućoj vodi i osušite.

Sudopera

Sudopera je idealno stanište mnogih bakterija, a temeljito ga možete očistiti starom četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom ili izbeljivačem, s'tim da posebnu pažnju treba posvetiti otvoru sifona koji treba dobro oribati i dezinfikovati.

Ručke na zamrzivačima, rernama i vitrinama

Mnogi ih zanemaruju iako ih svako malo pipamo. Idealno je redovno čišćenje te površine toplom vodom i deterdžentom ili korišćenje antibakterijskog spreja.

Radne ploče

Način na koji ćete čistiti radnu ploču zavisi o materijalu od kojeg je napravljena.

Kad završite sa sečenjem i pripremom hrane na njima, dobro ih je poprskajte antibakterijskim sprejom i obrišite čistom krpom kako bi uklonili sve bakterije. I ne zaboravite da redovno čistite ispod i iza uređaja poput kuvala za vodu i tostera - kažu stručnjaci za The Sun.

Daske za sečenje

Često se na površinama drvenih daski, uprkos pranju i ribanju, zadrže bakterije.

- Očistite dasku vrućom vodom sa sapunom, a zatim ju prelijte sveže prokuvanom vodom kako biste dasku sterilizovali. Antibakterijski sprej pomoći će da ostane bez bakterija, ali nije zamena za temeljno pranje - objašnjavaju stručnjaci.

(Espreso/VečernjiList)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.