NAJSKUPLJA HRANA NA SVETU: Pazite samo koliko je LUBENICA SKUPA, NEVEROVATNO!
Foto: Profimedia

verovali ili ne

NAJSKUPLJA HRANA NA SVETU: Pazite samo koliko je LUBENICA SKUPA, NEVEROVATNO!

Ako spadate među gurmane koji vole putovati svetom i otkrivati nove ukuse, ovo su neki od onih koje ne bi trebalo propustiti, ako ništa drugo, da biste se barem mogli pohvaliti- skupim zalogajima

Objavljeno: 23:57h

Mnogi vole putovati svetom i usput isprobavati različite specijalitete, bilo da je reč o street foodu, čije cene obično nisu visoke, ili ekskluzivnim restoranima, u kojima ćete sebi nešto priuštiti da doživite kuhinju zemlje u kojoj ste se našli. Ali, samo retki sretnici mogu probati hranu koja je neverovatno skupa - neke posebne specijalitete koji po svom sastavu i dodacima dosižu cenu kao da su od zlata.

Evo nekoliko najskupljih zalogaja na svetu,gde čak i pravo zlato, igra ulogu:

Matsutake gljive

Reč je o gljivi koja je nezaobilazna u japanskoj kuhinji, jer sadrži velike količine proteina. Takođe, spada među najskuplje gljive na svetu, po ceni u rangu sa tartufima. Čiji kilogram iznose oko hiljadu dolara, odnosno gotovo 110.000 dinara. Gljiva Matsutake dugo je bila predmet istraživanja japanskih naučnika. Posebno je pod lupom bila Tricholoma matsutake, za koju su istraživanja pokazala da je vrlo delotvorna u regeneraciji stanica. Zbog toga se smatra da je njena lekovitost prevelika, a pogotovo kod bolesti raka!

Bere se u šumama sa crvenim borom, u Japanu, Kini, Koreji, kao i u drugim zemljama. U japansku kulinarsku tradiciju ušla je preko carskog dvora, jer je bila retka i vredna namirnica, a kao i druge vrste gljiva, može se pohovati i pržiti, ili peći na roštilju.

Evropčski beli tartufi

Reč je o specijalnim europskim gljivama koje izgledaju kao oguljeni krompir. Rastu uz drvo hrasta u francuskim i italijanskim šumama i vrlo su ukusne, pa se često poslužuju na ekskluzivnim banketima. U njihovu potragu su uključeni specijalno dresirani psi, a oko 450 grama belog tartufa iznosi oko 3600 dolara ili oko 400.000 dinara

The Bombay Brassiere's See 'N' Treasure Curry

Reč je o posebnom 'tanjiru' čija cena bahato iznosi samo zbog svojih skupih sastojaka koje sadrži.

Jelo se sastoji od posebne vrste morskog raka, beluga kavijara, zlatnih listića, kukavičinih jaja kao i škotskog raka koji se kuva zamotan u posebne začine. Sve to čini različitu kombinaciju ukusa, a jedna porcija izosi oko 3180 dolara, ili oko – 360.000 dinara.

Domenico Croalla's Pizza Royalle 007

Škotski chef Domenico Crolla smislio je Pizzu Royalle 007, u koju je dodao jastoga koji se umače u pileću supu i kavijar koji je odstajao u šampanjcu.

Uz sos od rajčice, škotski ramen, masline i malo octa, koristio je i 23-karatne listiće zlata kojima je posipao pizzu. Zahvaljujući ovako osmišljenoj kombinaciji, pizzu prodaje po 4000 dolara ili za nešto manje od 28.000 kuna.

Densuke lubenica

Iako u Japanu uzgajaju brojne vrste lubenica, ovo je jedna od najcenjenijih i najskupljih verzija. Reč je o lubenici crne kore koja je uzgjena u različitim kalupima i stoji oko 6000 dolara, ili oko 650.000 dinara.

Wagyu Beef Pie

To je najskuplja pita od govedine na svetu. Osmislio ju je britanski chef, još 2006. godine, a proizvodi se od govedine retkih kineskih krava, što utiče na cenu. Samo jedna Wagyz pita stoji 15.640 dolara, ili oko 1.700.000 dinara, dok tanke komade možete dobiti na probu za oko 2000 dolara, odnosno nešto manje od 220.000 dinara.

Pogledajte kako ta pita izgleda u videu u kojem ćete pronaći i ostale spomenute delikatese:

Yubari King Melon

Reč je o kraljevskoj dinji koju nećete naći na slobodnom tržištu. Prodaje se samo na aukcijama. Sa takvom prodajom započelo se 2008. godine, kada je prodano 100 komada, a najskuplja cena koja je postignuta za jednu dinju dostigla je 22.500 dolara, ili oko 2.500.000 dinara. To je čini najskupljim voćem na svetu.

Almas kavijar

Kavijari su uvek vrlo skupi, a u slučaju Almasa, reč je o vrlo retkom iranskom kavijaru, što dodatno utiče na cenu. Prodaje se po visokoj ceni zato što je pretežno tražen, a može se pronaći samo u retkim prodavnicama. Dodatna prednost je to što se prodaje u posebnim kutijama obloženim 24-karatnim zlatom. Jedna kutija iznosi oko 25.000 dolara, ili oko 2.700.000 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.