OVA ŽENA JE NAVELA DEČKA DA SE UBIJE PUTEM SMS-A: Isplivala UZNEMIRUJUĆA prepiska, evo šta mu je PREDLOŽILA
Foto: Printscreen/Instagram/thebeforegirl

vodite računa!

OVA ŽENA JE NAVELA DEČKA DA SE UBIJE PUTEM SMS-A: Isplivala UZNEMIRUJUĆA prepiska, evo šta mu je PREDLOŽILA

Veliki deo „Devojke iz Plejnvila“ pokušava da objasni šta je motivisalo Mišel da dečka kojeg je navodno volela dovede do tragičnog, ranog kraja

Objavljeno:

Kada je 2017. godine Mišel Karter osuđena za ubistvo iz nehata zbog smrti svog dečka Konrada Roja, koji se tri godine ranije ubio, to je bio presedan u američkom zakonodavstvu.

Tada 20-godišnjakinja navela je svog momka da se ubije putem SMS poruka, a cela planeta zgroženo je pratila ovo suđenje. Nikome nije bilo jasno šta je motivisalo Mišel da već depresivnog i nervno labilnog mladića "gurne preko ivice". Na to pitanje pokušala je da odgovori nova Hulu serija "Devojka iz Plejnvila" koja se nedavno emituje na ovom kanalu.

Huluova „Devojka iz Plejnvila“ počinje smrću mladog Кonrada Reja III (Кolton Rajan), bistrog ali neshvaćenog klinca, pronađenog jednog jutra na parkingu К-marta, nakon što je samog sebe ugušio na smrt. Njegova porodica je šokirana - jedini dokazi da je nameravao da se ubije bilo je nekoliko nekoliko nažvrljanih samoubilačkih beleški, jedna upućena njegovom ocu (Norbert Leo Bac) i jedna devojčici po imenu Mišel Кarter (El Faning), za koju nikada nisu čuli.

Ubistvo iz nehata
foto: Printscreen/Instagram/opravdovezlociny

Ako to nije bilo dovoljno čudno, Mišel odlučuje da kontaktira porodicu, nudeći se da im pomogne u trenutku bola. Mišel je bila dovoljno slatka i činilo se da je mnogo volela Кonrada (kog porodica zove Кoko). Ali onda, lokalne vlasti počinju da kopaju po SMS porukama ovog para i otkrivaju da je Mišel nagovarala Кoka da se ubije tog dana, čak se pretvarajući pred prijateljima i porodicom da je on nestao tri dana pre nego što se to zaista desilo. Sve je dovelo do prvog krivičnog suđenja na kojem se pokušalo utvrditi da li je slanje poruke nekome da se ubije - ubistvo iz nehata.

U svojoj prvoj epizodi, serija čiji su kreatori Liz Hana i Patrik Mekmanus (a koji su scenario napisali prema istoimenom članku iz Eskvajra 2017. godine) počinje kao misterija jednog ubistva. Кada prvi put vidimo Mišel, rediteljka Liza Čolodenko („Deca su u redu“) nudi samo implicitne naznake da nešto nije u redu sa njom; ona je malo previše fina, previše željna da ugodi. Mišel uvek nastupa sa bolnim, iskrenim izrazom tuge pred Кokovom majkom Lin (Кloi Sevinji), čija je sopstvena patnja zakomplikovana time što sina nije dovoljno poznavala. Mišelina majka je zbunjena ćerkinom umešanošću u život/smrt jednog poznanika: „Ti čak i ne znaš ove ljude“, kaže joj ona u prvoj epizodi.

Veliki deo „Devojke iz Plejnvila“ pokušava da objasni šta je motivisalo Mišel da dečka kojeg je navodno volela dovede do tragičnog, ranog kraja. Ali ono što pomalo frustrira, barem posle šest epizoda, jeste da ne dobijamo mnogo zadovoljavajućih odgovora: Hana i Mekmanus dosta se fokusiraju na njenu očajničku želju da bude voljena i obožavana, kao i na njenu zaljubljenost u priče o ljubavi mladih tinejdžera koja se završava smrću, bilo da je u pitanju „Romeo i Julija“ ili „Glee“ (od kojih je poslednje istaknuto u njenoj psihi i stilskom tkanju serije). Ali pošto je Mišel takva enigma, tako nepoznata i samoj sebi, čak se i ove retke karakterizacije osećaju nepotpunim.

Pomaže to što Mišel glumi talentovana El Fening. Njena Mišel je izgubljena, usamljena, krije se u narativima da bi svom životu dala svrhu. Opsednuta serijom "Glee", ona sebe vidi kao Rejčel, a Кonrada kao Fina, likove iz pomenute serije. Čak je vidimo kako u ogledalu recituje monolog koji jedna od heroina iz "Glee" izgovara po smrti drugog lika. I uživa u lepoti tog trenutka.

Serija se potom igra sa vremenom i sadašnji trenutak se prepliće sa prošlošću. Kao gledaoci dobijamo uvid u to šta je Mišel radila nakon Konradovog samoubistva i kako se njihova veza razvijala. U stvarnosti, Konrad i Mišel bili su u vezi dve godine, ali videli su se svega pet puta. "Devojka iz Plejnvila" to menja i čini da se oni sreću mnogo češće i izgovaraju jedno drugom ono što su zapravo u porukama pisali.

Kreatori su ovom odnosu pristupili sa velikom pažnjom, te je lako steći utisak o mladalačkoj ljubavi koja je od početka obojena njihovim obostranim unutrašnjom mrakom. Stoga njihove odluke deluju unapred određene i neizbežne. Oni su dvoje slomljenih ljudi koji su pronašli neku vrstu ko-zavisne utehe u neurozama jedno drugog, dok Mišel Konrada nije gurnula predaleko. Serija niti romantizuje niti opravdava njihove puteve - svaka epizoda je praćena porukama o prevenciji samoubistva i akcenat je sve vreme na agoniji njihovih porodica.

Prvih šest epizoda već je emitovano na platformi Hulu, a dve su preostale.

Ko je Mišel Karter?

Mišel Karter potiče iz Plejnvila u Masačusetsu i imala je 17 godina kada je njen dečko Konrad Roj III pronađen mrtav 2014.

Par se upoznao u Napulju na Floridi dve godine ranije, ali se lično sreo samo pet puta. Vezu su uglavnom održavali putem telefona, mejlova i SMS-a. Poruke, koje je država Masačusets pronašla tokom policijske istrage, kasnije će popuniti 317 stranica na kojima je detaljno opisana uznemirujuća prepiska.

Nakon što je Konrad priznao Mišel da želi da se ubije, ona je 29. juna 2014. počela da sa njim kuje zaveru i predlagala mu načine da okonča svoj život.

- Bolje da me ne zaj**avaš i ne govoriš da ćeš to uraditi, a zatim pustiti da te namerno uhvate - glasila je jedna od njenih poruka pre njegovog samoubistva.

Кasnije je pitala da li može da drugima kaže da mu je bila devojka nakon njegove smrti.

Korad je 12. jula dva puta razgovarao sa Mišel telefonom, a kasnije je pronađen mrtav od trovanja ugljen-monoksidom. Dva meseca kasnije, Mišel je u poruci poslala svojevrsno priznanje svojoj drugarici: "Mogla sam da ga zaustavim. Razgovarala sam s njim i on je izašao iz auta koji je radio, jer se uplašio, a ja sam mu je**eno rekla da se vrati. Mogla sam da ga zaustavim, ali je**no nisam. Bilo bi dovoljno da sam mu rekla da ga volim".

U februaru 2015, država Masačusets optužila je Mišel Karter za ubistvo iz nehata. Za ubistvo je predviđena maksimalna kazna od 20 godina. Na početku slučaja u junu 2017. ona se odrekla prava na porotu. Sudija Lorens Moniz osudio ju je 3. avgusta 2017. na 15 meseci zatvora. Puštena je 2020. posle manje od godinu dana, sa 23 godine, i trenutno služi pet godina uslovno.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.