ZNATE LI KOLIKO GODINA IMA MILORAD DODIK? Prevrnućete se sa stolice
Milorad Dodik, Foto: Marina Lopičić

znate li?

ZNATE LI KOLIKO GODINA IMA MILORAD DODIK? Prevrnućete se sa stolice

Oženjen je, ima dvoje dece i sedmoro unučadi

Objavljeno:

Milorad Dodik je srpski i bosanskohercegovački političar i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Osnivač je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Oženjen je, ima dvoje dece i sedmoro unučadi.

Funkciju predsednika Vlade Republike Srpske obavljao je u tri mandata, a 2014. godine drugi put je izabran za predsednika RS. Na Opštim izborima 2018. godine je izabran za člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda. Osvojio je 368 210 glasova birača, oko 76 hiljada više od svog protivkandidata Mladena Ivanića iz koalicije Savez za pobedu.

Milorad Dodik je rođen u Banjaluci, a živeo je u Laktašima gde je završio osnovnu školu. Poljoprivrednu srednju školu završio je 1978. godine u Banjaluci. 1983. godine diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Politička karijera Dodik je političku karijeru započevo polovinom 80-ih godina, a od 1986. do 1990. godine bio je predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Laktaši.

1 / 7 Foto: Printskrin Kurir TV

Na prvim višestranačkim izborima u Saveznoj republici Bosni i Hercegovini 1990. godine izabran je za srpskog poslanika kao kandidat Saveza reformskih snaga.

Nakon što su predstavnici hrvatskog i muslimanskog naroda u Skupštini BiH doneli Deklaraciju o nezavisnosti, preglasavajući tako srpske poslanike, većina poslanika srpske nacionalnosti, uključujući Milorada Dodika je 24. oktobra 1991. godine napustila Skupštinu BiH. Tada je formirana Skupština srpskog naroda u BiH, koja je 9. januara 1992. godine proglasila Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu.

Zbog nesuglasica s programom i načinom rada Srpske demokratske stranke (SDS), 1993. godine Dodik formira Klub nezavisnih poslanika u Narodnoj skupštini RS, te tako postaje prva opozicija u tadašnjoj aktuelnoj vlasti koju je činio SDS.

Po okončanju rata u BiH, u januaru 1996. godine pokrenuta je inicijativa da Klub preraste u političku stranku. 10. marta 1996. godine na osnivačkom Saboru konstituisani su organi Stranke nezavisnih socijaldemokrata.

Za prvog predsednika stranke izabran je Milorad Dodik. Od tada do danas, Dodik je tri puta obavljao funkciju predsednika Vlade Republike Srpske, te je dva puta biran za predsednika RS.

Rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci i ima 63 godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.