ZNATE LI KOLIKO GODINA IMA MILANKO ŠEKLER? Iznenadićete se
Milanko Šekler, Foto: Printcsreen

MOŽETE LI POGODITI?

ZNATE LI KOLIKO GODINA IMA MILANKO ŠEKLER? Iznenadićete se

Navodi da je član u organizacijama: Srpsko veterinarsko društvo, PSA of USA (Poultry Science Association), Društvo virusologa Srbije, Ptice pevačice faune Evrope, Ekološki pokret “Ibar”, Fond za razvoj doline “Ibra” (IDA), član sekcije za Zoonoze SVD-a

Objavljeno: 12:00h

Doktor Milanko Šekler osnovnu školu je završio u Kraljevu, a potom i Srednju veterinarsku pri Poljoprivrednoj školi u istom gradu. Veterinarski fakultet je završio u Beogradu, a potom je specijalizovao zdravstvenu zaštitu živine, da bi magistrirao imunologiju na katedri za mikrobiologiju Veterinarskog fakulteta“. (Ibarske novosti, 10. 3. 2006. godine)

U zvaničnoj biografiji navodi da je 2009. doktorirao na Veterinarskom fakultetu u Beogradu (sa tezom: „Ispitivanje prisustva specifičnih antitela na avijarni virus influence, Newcastle bolesti, Mycopolasmae gallisepticum i Mycoplasmae synoviae kod divljih ptica u prirodi“).

А 2016. postao je „specijalista uže specijalnosti iz oblasti mikrobiologija sa imunologijom“.

Ističe da je od 2016. redovni član Akademije veterinarske medicine SVD.

Od pre 2 godine izabran je za naučnog savetnika, što je najviše i doživotno zvanje.

Navodi da je član u organizacijama: Srpsko veterinarsko društvo, PSA of USA (Poultry Science Association), Društvo virusologa Srbije, Ptice pevačice faune Evrope, Ekološki pokret “Ibar”, Fond za razvoj doline “Ibra” (IDA), član sekcije za Zoonoze SVD-a.

1 / 7 Foto: Printscreen

„Kraljevčanin Milanko Šekler dospeo je u žižu javnosti kao načelnik vodeće i jedine referentne laboratorije u Srbiji za ispitivanje virusa ptičjeg gripa. I pre ove zaraze koja preti pandemijom, Šekler se bavio divljim pticama; specijalizirao je na temi mikroplazmoza ptica. To tada, naravno, nije interesovalo širu javnost, pa nije ni mogla znati za ovog naučnika i njegov rad. Opasnost i strah od nove bolesti koja preti i pticama i ljudima učinili su da njegovo ime i lik budu gotovo svakodnevno u štampanim medijima i na TV ekranima.“ (Ibarske novosti, 10. 3. 2006. godine)

Piše drame i kratke priče.

“Inače, ovaj naučnik koji je preko noći postao poznat širom Srbije, bavi se i pisanjem. Kaže da ima dosta toga napisanog i nada se da će jednoga dana moći na miru da se bavi pisanjem. Uglavnom piše drame i kratke priče i ima nekoliko zbirki pripremljenih za štampu. Oni koji su ih čitali, veoma pozitivno su se izjasnili o njima. No, Milanko nema nameru da se ovoj svojoj ljubavi potpuno preda, pre nego što završi karijeru naučnika.” (Ibarske novosti, 10. 3. 2006. godine)

Deo je tima koji je „samoinicijativno sekvencirao desetak uzoraka virusa korona i tako utvrdio njegov genetski sastav“. U julu 2020. otkrili su da je virus u Srbiju došao iz nekoliko evropskih država.

„Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka, jeste prvi, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, ‘pročitao’ genom koronavirusa u Srbiji. To je upisano u svetsku bazu podataka. Kaže da koronavirus nije respiratorni, već sistemski virus, da maska nije potpuna zaštita, ali sprečava da pojedinac koji je nosi udahne 95 odsto kapljica virusa, i da težina kliničke slike najviše zavisi od količine virusa koji je osoba unela u organizam.“ (RTS, 5. 12. 2020. godine)

Rođen je 1967. godine i ima 55 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.