POSADITE BILJKE NA VAŠOJ TERASI, VIŠE NEĆETE MORATI DA IDETE NA PIJAC: DOMAĆICE će se ODUŠEVITI kada OVO VIDE
Krastavac, Foto: Espreso.co.rs

NEMA NIŠTA ZDRAVIJE I LEPŠE

POSADITE BILJKE NA VAŠOJ TERASI, VIŠE NEĆETE MORATI DA IDETE NA PIJAC: DOMAĆICE će se ODUŠEVITI kada OVO VIDE

U saksiji mogu doneti 20 do 100 plodova, a ovo voće i kad je u cvetu i kad su mu plodovi zreli deluje kao ukras

Objavljeno:

Vaša terasa može ovog leta postati predivna bašta sa koje ćete ubirati sveže zalogaje. Naime, dosta je povrća koje će vašem balkonu dati lep i egzotičan izgled i koje ćete kad stignu plodovi moći odmah da stavite na tanjir.

Ako niste dosad, probajte obavezno da uz cveće koje podnosi visoke temperature u neku saksiju i žardinjeru zasadite neke od sledećih biljaka:

čeri paradajz
foto: Profimedia

Čeri paradajz

Gajenje ove povrćke u saksijama je izuzetno lako. Biljku treba zalivati svaka dva dana, a tečno đubrivo joj dodavati na dve nedelje. Možete ga kombinovati sa začinskim i lekovitim biljem, a najvažnije je što ćete dobiti ukusne plodove koji nisu tretirani nikakvim hemikalijama.

1 / 5 Foto: RINA

Jagode

Gaje se u saksiji kao i bilo koje drugo sobno cveće. Dva puta godišnje ih treba đubriti mineralnim kompleksnim đubrivima, a svake druge godine jagode bi trebalo menjati novim živićima i stavljati im novu zemlju. U saksiji mogu doneti 20 do 100 plodova, a ovo voće i kad je u cvetu i kad su mu plodovi zreli deluje kao ukras.

Papričice

Nezavisno da li je slatka ili ljuta, paprika voli toplotu. Redovno je đubrite i u njenim plodovima možete uživati sve do oktobra. Pored toga što je zdrava za jelo, ova biljka je uvek „načičkana“ plodovima, koji prelepo izgledaju.

Krastavac
foto: Espreso.co.rs

Krastavac

Spada u popularnije povrće za gajenje. Uspeva na osunčanim terasama i balkonima. U početku razvoja prihranjujte ga na 14 dana, a kad počne da cveta, svakih 10 dana. Obezbedite mu oslonac kako bi plodovi imali pravilniji oblik.

Šargarepa
foto: Zoran Jevtic

Šargarepa

Ona je kao stvorena za sadnju u većim saksijama ili kantama. Potrebno je da u posudu u kojoj ćete ih gajiti sipate što rastresitiju zemlju i da redovno zalivate svoju malu baštu. Uskoro ćete imati predivne i sočne šargarepice na svom tanjiru.

Četiri saveta za bujnu baštu tokom leta

Redovno ubirajte plodove

Biljke su tokom leta u procesu plodonošenja, zato je potrebno da plodove ubirate što češće, jer će tako biljka plodove češće i rađati. Najbolje je da plodove ubirate izjutra, jer su tada najsočniji.

Zalivajte često

Jedan od glavnih razloga pucanja voća i povrća jeste nedovoljna količina vode tokom leta. Ali i preterane količine vode mogu biti problem, jer tada plodovi neće biti sočni i sadržaće mnogo vode u sebi.

Skidajte uvelo lišće svakodnevno

Listove koji su oštećeni ili zaraženi redovno skidajte sa biljke da se bolest ne bi dalje širila, a i da bi vaše biljke bile uredne. Bolest se uspešno može sprečiti ukoliko na vaše biljke stavljate vruć kompost.

Đubrite svakog meseca

To je jako važno za svaku biljku, a dobro je i da zemljištu dodajete mineralna đubriva, ali i morsku travu ili alge koje imaju u sebi dosta nutrijenata.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.