OVO KAD SE RASCVETA... BOŽANSTVO! Nabavite FUKSIJU i imaćete pravi mali raj na terasi (VIDEO)
Foto: YT Pinterest/Moj svet biljaka

NEOBIČNA, A LEPA

OVO KAD SE RASCVETA... BOŽANSTVO! Nabavite FUKSIJU i imaćete pravi mali raj na terasi (VIDEO)

Njeni cvetovi su jedinstveni na svetu

Objavljeno:

Poznata saksijska biljka fuksija dolazi iz centralne i južne Amerike i sa Novog Zelanda, a postoji oko 100 različitih vrsta ove biljke, koja često krasi kuće, terase i balkone.

Karakterišu je lepi, viseći, ružičasti cvetovi sa ljubičastim središtem koji podsećaju na balsku haljinu.

Boja ove biljke zavisi od sorte, pa tako može da bude i bela, narandžasta i blago žuta.

Šta je potrebno da fuksija uspe?

Potrebno je da fuksija ima plodno humusno tlo sa blago kiselom reakcijom. Ne zaboravite da biljku stalno zalivate. Cvet ne voli zemlju koja se brzo suši, jer to izaziva i sušenje njenih cvetova.

Ova biljka voli delimičnu hladovinu i nije preporučljivo izlagati je direktnom suncu. Ne podnosi niske temperature i nije otporna na mraz.

Fuksija se takođe može uzgajati u bašti. Treba, međutim, odabrati zasenčeno mesto, koje je malo zaklonjeno, npr. u blizini visokog grmlja.

Kako uzgajati fuksiju u saksiji?

Ako fuksiju gajite u saksiji, treba da znate da ona mora da raste na vlažnom tlu. Pored redovnog zalivanja najbolje je koristiti tečna đubriva. Može da se desi da biljka veoma bujno raste u lišću, ali cveta veoma slabo. To je znak preterane prisutnosti azota, koji se može naći u đubrivu. Ukoliko zanemarite zalivanje, to će dovesti do suvog cveća i gubitka lišća.

Tokom letnje sezone, zemlju u kojoj raste fuksija treba zalivati dva puta – ujutru i uveče. Ako se cvet nalazi u saksiji u sobi, zaliva se dva puta nedeljno. Zimi biljka može da se saliva samo jednom nedeljno.

Fuksija na balkonu – kako odabrati položaj za nju?

Najbolji položaj je delimična hladovina. Fuksija se na balkonu najbolje razvija kada je na istočnoj ili zapadnoj strani. Za balkone najčešće se bira viseća fuksija.

Ako je dobro negujete, ova biljka će cvetati tokom čitave sezone – od maja do jeseni.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.