UKUSNIJI NEGO KUPOVNI: Evo kako da gajite ČERI PARADAJZ na terasi!
Foto: Profimedia

PROBAJTE

UKUSNIJI NEGO KUPOVNI: Evo kako da gajite ČERI PARADAJZ na terasi!

Crveni čeri paradajz bogatiji je likopenom i vitaminom C od drugih poznatih sorti. Zato je veoma zahvalan za gajenje u saksiji.

Objavljeno:

Stoga, ako želite da budete sigurni da jedete najzdraviji mogući plod, morate ga sami posaditi kod vaše kuće.

Njega može uzgajati pored saksija i u žardinijerama, isto kao i u povrtnjacima i plastenicima.

Možete ga čak i kombinovati sa začinskim i lekovitim biljkama. Ali najvažnije je to što ćete dobiti ukusne plodove koji nisu tretirani nikakvim hemikalijama. U nastavku saznajte više o njegovim lekovitim svojstvima, kao i gajenju ovog ukusnog povrća.

SADRŽI LI ČERI PARADAJZ KALORIJE?

Čeri paradajz u ishrani je posebno značajan i cenjen zbog niskih kalorijskih vrednosti. Ima visok sadržaj organskih kiselina, ugljenih hidrata, vlakana, C vitamina, provitamina A i B grupe, E, K i PP. Naime, u 100 grama svežeg ploda imamo ukupno 21 kaloriju, UH je 4,41 g, proteina ima 1,47g i masti je ukupno 0,3 grama.

Sadrži i dosta minerala, kalijum, gvožde, natrijum, bakar, fosfor, magnezijum. Tu je i dragoceni likopen koji kao antioksidant najefikasnije redukuje slobodne radikale. Organizam lako iskorišćava ovaj mineral, a mnoga istraživanja ukazuju na to da pomaže u prevenciji tumora. Naročito delootvoran kod raka prostate i organa za varenje.

Upravo je crveni čeri paradajz značajno bogatiji likopenom, kao i vitaminom C, te je idealan za eliminisanje štetnih materija iz organizma.

Ovaj paradajz je minijaturnih dimenzija, na engleskom jeziku cherry znači trešnja i po tome je dobio ime. On ima oko dva centimetra u prečniku, i koristi se u pripremi jela i salata. Njegova upotreba je česta prilikom dekoracije hrane (zato se naziva i koktel paradajz). Uz malo truda, ovo povrće može vam biti veoma lep ukras u domu.

čeri paradajz
foto: Profimedia

LEKOVITA SVOJSTVA ČERI PARADAJZA SU BROJNA

Zdravstvene koristi ovih minijaturnih plodova su višestruke, evo i nekih od njih:

Čisti limfu i sprečava degeneraciju ćelija

Prepun je antioksidansa i bogat vitaminima (posebno vitaminom A i C) i mineralima (prvenstveno kalijumom i fosforom, ali i magnezijumom). Čeri paradajz podstiče cirkulaciju limfe, čisti krvne sudove i oslobađa tkiva od slobodnih radikala. Sastavljen od 94 procenata vode, te je jedna od najpogodnijih namirnica za podizanje nivoa energije limfnog sistema, koji je usporen i blokiran štetnim materijama.

Neutralizuje slobodne radikala i holesterol

Antioksidansna svojstva koja ima čeri paradajz, povezana su s likopenom, kojeg u ovom povrću ima više nego u svim drugim namirnicama. Ova supstanca, zaslužna za njegovu crvenu boju, nalazi se i u krvnoj plazmi i tkivima čoveka. Likopen napada štetne materije koje proizvodi oksidacija lošeg holesterola. On je glavni odgovorni za formiranje aterosklerotičnog plaka i različite poremećaje kardiovaskularnog sistema.

Paradajzov sok reguliše metabolizam

Sok od paradajza je najdelotvorniji kao lek, pokazala su brojna istraživanja. Upešno će regulisati vaš metabolizam i izbacićete suvišnu – nakupljenu tečnost iz organizma. Pod uslovom da se ne soli, čeri paradajz može sniziti krvni pritisak i popraviti krvnu sliku. Takođe, reguliše varenje, a efikasan je i u borbi s bolestima jetre, pankreasa i reume.

(Espreso/Zdrava i lepa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.