PREPOZNAJTE LAŽNE PRIJATELJE: Ovih 6 signala vam ukazuju da BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Psihologija

PREPOZNAJTE LAŽNE PRIJATELJE: Ovih 6 signala vam ukazuju da BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA!

Ponekad nije lako prepoznati signale da vam neko nije pravi prijatelj

Objavljeno:

Nema ništa gore nego kada se neko pretvara da vam je prijatelj, a sve vreme vam radi iza leđa.

Mnogi ovo smatraju za najgori tip izdaje.

1. Osećanje krivice

Isplanirali ste izlazak s prijateljicom, ali vam je nešto iskrsnulo u zadnjem trenutku i morate da otkažete dogovor. Ovakve situacije su nepredvidlive i mogu svakom da se dogode. Ako vam prijateljica nabija osećanje krivice jer ste otkazali izlazak, napomenite joj da imate dobar razlog za to, kao i da razmisli o vašem prijateljstvu ako je to nešto što uvek radi.

Naravno, morate i vi sa svoje strane da poštujete dogovor, a ne da uvek zakazujete planove koje onda morate da odložite.

2. Uvek moraju da budu bolji od vas

Prijatelji su tu da nam pruže podršku kad smo u teškoj privatnoj ili poslovnoj situaciji. Tad nije vreme da se hvale svojim uspesima ili da upoređuju vaše situacije. Pravi i iskreni prijatelj će vas saslušati, pružiti podršku i pomoć, i dati savet ako je potreban.

3. Ogovaraju druge prijatelje

Bezazleno i šaljivo komentarisanje ili poneki trač može biti i zabavno da se podeli s prijateljima. Ali, kad vaša drugarica počne da ružno ogovara druge prijatelje iza njihovih leđa, to je loš znak. Ako joj je prijatno da pred vama tako priča o vašim prijateljima, ko kaže da isto ne govori o vama, pred drugima? Zato je najbolje da ne učestvujete u takvim razgovorima već da date neutralan komentar i promenite temu. Kad shvate da ne želite da učestvujete u ogovaranju, više neće pominjati takve teme.

4. Ne izvinjavaju se na pravi način

Kafa, Drugarice, Kafić, Smeh, Prijatelji, Razgovor
foto: Profimedia

“Žao mi je što si se tako osećala/osećao”, u stvari, i nije pravo izvinjenje. Terapeuti smatraju da je to fraza koja ima dobru nameru, a svrha joj je da potvrdi emocije druge osobe i raščisti konflikt. Međutim, nije dovoljno jasna i direktna kao pravo izvinjenje. Umesto toga, dok se izvinjavaju, prijatelji treba da vas pitaju zašto se tako osećate i da ponude svoju podršku uz jednostavno: “Žao mi je, to zvuči veoma teško”.

5. Kažu vam da preterujete sa reakcijom

Da li ste čuli za “gaslighting”? To je oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem te neko svojim rečima i postupcima tera da posumnjaš u svoje misli i osećanja bez pravog razloga. Ljudi koji na vas ovako utiču, teraju vas da pomislite da ste stvari, krivi za nešto ili da preterujete, ili da ste previše osetljivi.

To je zapravo umanjivanje vaših osećanja što vaši prijatelji nikad ne bi smeli da rade.

6. Naglašavaju šta su sve uradili za vas

Ako se dobrovoljno jave da organizuju, na primer, zajednički izlazak, ali posle naglašavaju i žale se koliko im je to vremena oduzelo i koliko su truda uložili, to je znak da stvari ne funkcionišu na pravi način. Ako se stalno ovako ponašaju, odnosno vi konstantno osećate da ste im “dužni” zbog njihovog dodatnog truda, možda je vreme da preispitate takvo prijateljstvo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.