ODMAH IZBACITE OVE 4 JUTANJE NAVIKE: Živećete mnogo zdravije
Odmaranje, Foto: Profimedia

psiholozi savetuju

ODMAH IZBACITE OVE 4 JUTANJE NAVIKE: Živećete mnogo zdravije

Kada promenimo raspored spavanja za više od sat vremena, naše telo se oseća umorno jer cirkadijalni ritam nije sinhronizovan

Objavljeno:

Na kvalitet našeg sna utiče mnogo faktora – između ostalog i način na koji započinjemo dan. Rutina dobrog sna počinje ujutru, kažu psiholozi.

Oni smatraju da bi četiri uobičajene jutarnje navike trebalo izbaciti iz dnevne rutine:

Buđenje
foto: Profimedia

Buđenje u različito vreme svakog dana

Kada je u pitanju dobar san, doslednost je ključna – a to važi i za vreme spavanja, kao i buđenja. Kada promenimo raspored spavanja za više od sat vremena, naše telo se oseća umorno jer cirkadijalni ritam nije sinhronizovan. Međutim, kada se svaki dan budite u isto vreme, vaše telo će prirodno biti spremnije za ustajanje, prenosi Magazin Novosti.

1 / 2 Foto: Profimedia

Odlaganje alarma

Odlaganje alarma nam ne donosi ništa dobro, samo nam otežava ustajanje. Kada pritisnete dugme za odlaganje, veća je verovatnoća da ćete se vratiti u dublje stanje sna.

Izbegavanje jutarnjeg svetla

Spavanje je neraskidivo povezano sa našim cirkadijanskim ritmom, koji se oslanja na osvetljenje tokom dana (jutarnje svetlo znači da je vreme za buđenje, a zalazak sunca znači da je vreme za spavanje). Prvo dobijanje jutarnjeg svetla je odličan način da probudite svoje telo i um, dok izbegavanje može negativno da utiče na vaš cirkadijalni ritam.

1 / 4 Foto: Profimedia

Preskakanje doručka

Doručak slobodno možemo da nazovemo najbitnijim obrokom koji predstavlja jedan od uslova za dobar početak dana.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.