DEKORIŠITE DOM PO FENG ŠUIJU: Pravila koje ni slučajno ne smete zaobići prilikom sređivanja kuće
Foto: Profimedia

prizovite dobru enrgiju!

DEKORIŠITE DOM PO FENG ŠUIJU: Pravila koje ni slučajno ne smete zaobići prilikom sređivanja kuće

U našim užurbanim životima, lepo je imati opuštajući dom koji je mirno mesto, gde možemo udahnuti duboko i zaboraviti na sve što nas muči…

Objavljeno:

Feng shui, sistem zakona koji se fokusira na protoku energije u prostornim rasporedima i orijentaciji, postoji već vekovima, upravo sa tim konceptom. Iako mnogi od nas nemaju mogućnosti da iznesu sve zakone feng shuia u naše domove, izmena samo nekoliko stvari pomoći će nam u poboljšanju strujanja pozitivne energije u našem domu, a uticaće i na relaksaciju uma i duše.

Predstavljamo vam 15 jednostavnih, ali efikasnih ideja, za upotrebu feng shui dekora u vašem domu.

1. Pažljivo birajte boje koje koristite

Ukoliko ste se barem malo pozabavili istraživanjem feng shuia, verovatno ste naišli na brojne izvore, koji tvrde da određene boje, moraju biti smeštene u određenim delovima vašeg doma. Ipak, istina je sledeća: boja koju odaberete za svaki prostor nije toliko kritična za pozitivni či, koliko je važno da ta boja ima pozitivan uticaj na vas. Stari, sumorni i dosadni zid bilo koje boje, će izgledati baš tako, dok će sveže ofarbani, čisti zid u toj istoj boji, dati novi život i energiju čitavom prostoru.

2. Pratite pozitivni tok

Ova stavka vam možda deluje čudno i zbunjujuće, ali je zapravo veoma jednostavna. Pobrinite se da vaš nameštaj bude raspoređen tako da prati pozitivni protok energije koji ga okružuje – ne treba da naletite na sofu kako zakoračite u dnevnu sobu na primer. Ista stvar važi za garderober u spavaćoj sobi. Prostor je mnogo pozitivniji i bolji, kada je sređen po svim principima feng shuia, vodeći računa o užurbanosti i stvarnosti.

3. Držite voljeni predmet na visini

Soba koja je sređena po feng shui principima, je bezbedna i udobna. Komad umetnosti koji je okačen prilično visoko, ili pak, komad osvetljenja koji je smešten iznad ostatka prostora, podiže vam pogled, a za to se veruje da popravlja raspoloženje. Ako u vašem prostoru postavljanje umetničkih dela na visinu ne deluje logično, pokušajte sa nekom drugom strategijom, koja će vaš pogled odvesti u tom pravcu. Možete okrečiti plafon u predivnu, umirujuću boju.

Soba, Denevna soba
foto: Profimedia

4. Napravite raspored u dnevnoj sobi, savršen za intimne grupe

Iako ne postoji pravilo o broju mesta za sedenje u feng shuiu, ideja je da se promoviše komunikacija i povezanost ljudi, kroz skladno raspoređen nameštaj. U velikim prostorijama, grupisanje nameštaja u manja sazvežđa olakšava povezivanje među ljudima, dok u manjim dnevnim sobama, ovaj raspored ima najviše smisla. Nemojte zaboraviti i površinu pored svakog mesta, na koju se može spustiti knjiga, piće, naočare ili šta god da je vašim gostima potrebno dok sede.

5. Očistite nered

Ovo je jednostavan koncept, koji se ne može uvek tako lako ispuniti. Kako naši životi postaju sve brži, tako lakše i brže stvaramo neuredne prostore, koje ne pospremamo tako često. Prostor mora da diše. U feng shuiu, ovo nije samo dobra ideja, već predlog koji morate uraditi. Uklonite staru, umornu energiju iz prostora, tako da sveže i pozitivne vibracije mogu doći i ostati.

6. Smestite svoju sofu ispred nosećeg zida

Zid koji je najudaljeniji od vrata, je idealni prostor za sofu. Ovo vam daje čist pogled prema vratima. Naravno, nekoliko centimetara između sofe i zida dobro dođu, kako bi promovisali protok pozitivne energije.

Žena, Stan, Renoviranje, Arhitektura, Krečenje, Zidanje, Kuća
foto: Profimedia

7. Odaberite stočić za kafu sa zaobljenim uglovima

Iako je spajanje oblika i uglova uvek dobro, u standardnom dizajnu enterijera kao i u feng shuiu, neki predmeti na najbolji način promovišu pozitivni či bez oštrih uglova. Stoćić za kafu je jedan od tih predmeta. S'obzirom na to da se nameštaj uvek raspoređuje oko stočića za kafu, ljudi će prolaziti oko njega i biti naspram njega dok sede, što znači da će efekat uglova stočića biti pojačan. Za najbolju energiju, odaberite ovalni ili okrugli stočić.

8. Koristite biljke ili druge aksesoare da energiju vratite na mesto

Ako imate velike prozore, posebno one koji se nalaze naspram vrata, feng shui nas uči da otvaranje vrata stvara energiju, koja će u takvom prostoru izaći napolje. Kako biste zadržali umirujuću auru u prostoriji, koristite predmete koji će je zadržati u enterijeru. Zavese ili roletne takođe dobro dođu, ali ukoliko volite prodor prirodne svetlosti od otvorenog prozora, smestite neki predmet ispred njega, koji neće blokirati celu njegovu površinu – biljka je na primer lep način.

9. Osvetlite mračne prostore

Niko ne voli mračne ćoškove, a feng shui se time pozabavio i uči nas da svi prostori moraju imati pristup svetlosti. Kada malo razmislite, to ima smisla, jer svetlost aktivira energiju i pokreće je, dok tama radi skroz suprotno. Kupite dovoljno lampi, koje će vam pomoći da aktivirate energiju u svim prostorima.

10. Neka dekor u vašoj sobi služi svojoj svrsi

Kako biste promovisali radost i harmoniju u svom domu, razmislite o pravim upotrebama koje jedan prostor ima, i dekorišite ga u skladu sa tim. U kućnoj kancelariji, ne morate obavezno posedovati malu fontanu i baštu kako biste imali pozitivne efekte. Kancelarijski dekor mora biti aktivan i živahan, za razliku od dekoracije spavaće sobe, koja treba biti mirna i nežna.

11. Okružite se predivnim predmetima koji imaju značenje

Ovo pravilo će svako od vas pratiti na svoj način, ali koncept kreiranja mirnog mesta je isti. Kako biste imali mir u svom domu, trebalo bi da budete okruženi predmetima koje volite – bilo da su to umetnička dela, grnčarija, materijali, knjige ili šta god. Naravno, držite ih u najboljem redu, kako bi smisao u prostoru bio postojan.

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

12. Održite proporciju u svim prostorijama

Ukoliko ste ikada ušli u glomaznu trpezariju sa malenim stolom, ili morali da uvlačite stomak dok se provlačite pored ogromnog stola u maloj trpezariji, shvatićete smisao i značaj proporcije za komfor jedne prostorije. Feng shui obuhvata koncept, koji kaže da, kako bi stvari mogle da imaju svoj mir, one moraju biti u savršenoj proporciji. Ostavite ljudima i energiji sasvim dovoljno mesta za kretanje u svakoj sobi.

13. Koristite reflektivne površine, ali ih izbalansirajte toplim detaljima

Reflektivni komadi, poput ogledala, predmeta sa metalik detaljima i prozora, pomažu kreiranje energičnog i živahnog prostora. Ipak, previše svetlucavog dekora može gušiti energiju jedne sobe. Svaki dekor koji ima reflektivnu površinu, treba imati svoj balans u vidu toplog predmeta – luster sa zlatnim detaljima, može biti uparen sa stočićem od drveta.

Ogledalo
foto: Profimedia

14. Kreirajte balans muževnih i ženstvenih komponenti

U feng shui filozofiji, cilj je da kreirate prostor koji je energičan, ali miran. Ravnoteža je ključna za postizanje ovakvog prostora. Veliki drveni komad, poput kreveta ili ormara, obično ima teške i muževne osobine – treba ga izbalansirati nečim nežnim, poput mekane posteljine, koja će ublažiti njegove ivice i veliku siluetu, i doneti harmoniju u jedan prostor. Isto se postiže sa prozorima u bilo kojoj prostoriji – koristite nežne zavese, sa interesantnim, toplim detaljima.

15. Ostavite slobodan prostor sa obe strane kreveta

U dečijim sobama, ovo se ne mora primenjivati, ali za odrasle, feng shui vam nalaže da ostavite dovoljno slobodnog prostora sa obe strane kreveta, zarad lakšeg kretanja i izlaska iz prostorije. U velikom krevetu obično spavaju dve osobe, ali ovo važi i za krevete za jednu osobu. Zapamtite, pozitivni či i protok energije su ovde glavne tačke fokusa, i ne želite da ih zarobite sa bilo koje strane kreveta.

(Mojenterijer/Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media