OVO JE NAJOPASNIJA STVAR KOJU MOŽETE URADITI SA PUPKOM! Niko vam do sada nije rekao
Pupak, Foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

NISTE TO ZNALI

OVO JE NAJOPASNIJA STVAR KOJU MOŽETE URADITI SA PUPKOM! Niko vam do sada nije rekao

Pupak je povezan sa vlaknastim tkivom koje vodi do kicmene moždine. Tu je i splet nervnih vlakana koja prenose informacije iz naše bešike i uretre do mozga

Objavljeno:

Ljudsko telo je čudo - evo male "medicinske" zanimljivosti za danas.

Da li ste nekad sebi stavili prst u pupak? Čudan osećaj, zar ne? Malo se kao naježimo, produ nas žmarci, a imamo utisak i da nam se iznenada pripiškilo. Pa, postoji objašnjenje za to. Evo o čemu se radi.

Pupak je povezan sa vlaknastim tkivom koje vodi do kicmene moždine. Tu je i splet nervnih vlakana koja prenose informacije iz naše bešike i uretre do mozga.

Dakle, kad pritisnete pupak prstom, vi stimulišete istu regiju mozga, mozak se "zbuni", misli da signali stižu iz drugog dela tela i stvara se osećaj kao da nam se piški, ili nas prolaze "žmarci" kroz kičmu.

Pupak
foto: Profimedia

"Nervne strukture u parijetalnom peritoneumu, spoju naše abdominalne šupljine sa pupkom su jako osetljiva, i cim na njih delujemo, ona prenose impuls kroz kičmenu moždinu na isti način kao kad to čine nervi koji prenose signale iz bešike i uretre", objašnjava dr Kristofer Holingsvort za BuzzFeed.

Ali, ovaj čudan osećaj imate samo ako prst stavite "duboko" u pupak. U suprotnom, "ne gadate" nervna vlakna i ne dešava se ništa. Eto - mala medicinska zanimljivost o ljudskom telu za danas!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.