BRANKA MIRKOVIĆ OTKRILA DO ČEGA DOVODI NADUTOST: U pitanju je OPASNA BOLEST
Branka Mirković, Foto: Printscreen/Prva tv

paŽnja

BRANKA MIRKOVIĆ OTKRILA DO ČEGA DOVODI NADUTOST: U pitanju je OPASNA BOLEST

Obratite pažnju na neke od simptoma, koji mogu pokazati preosetljivost ili neke blaže oblike osetljivosti

Objavljeno: 14:56h

Poslednjih godina puno se priča o netoleranciji na gluten, odnosno celijakiji, autoimunoj bolesti koja može da dovede do oštećenja digestivnog sistema. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs objašnjava koji su simptomi ove bolesti.

Ukoliko niste znali, netolerancija na gluten je genetski predisponirana bolest.

- Celijakija je autoimuno sistemska bolest najčesće genetski predisponiranih. Javlja se u najranijem uzrastu i danas se lako otkriva i dijagnosticira. Ali postoje i druge vrste preosetljivosti na gluten koje se manifestuju kao slabije ili jače tegobe. Moguće je da se tegobe pojave u nekom periodu života, a da ih ranije niste imali - objašnjava Branka Mirković.

Obratite pažnju na neke od simptoma, koji mogu pokazati preosetljivost ili neke blaže oblike osetljivosti:

1. nadimanje, tesko varenje, puno gasova

2. proliv ili nadimanje, svetla stolica, neprijatnog mirisa

3. bol u stomak, glavobolja

4. umor, gubitak težine

5. anemija

6. anksiozonst, depresija, konfuzija, dezorijentisanost

Dijagnostikovanje ovog problema nije teško, tako da nutricionista kaže da lako može da se proveri da li imate celijakiju.

- Ako sumnjate da su neki od ovih problema prouzrokovanim glutenom, najbolje je da proverite u zvaničnoj laboratoriji kao biohemisku analizu, jer ostale metode samo daju pretpostavku intolerancije na gluten - navodi ona.

NAMIRNICE KOJE MOGU DA "ZAMENE" LEKOVE

- Svaka prirodna namirnica ne procesuirana da traje dugotrajno ima svoje lekovito dejstvo. Oblik namirnice često i govori za koji je organ važna. Naš domaći orah izgleda i ima oblik kao mozak, pasulj kao nasi bubrezi, meso kao naši misici… povrće i voće sadrži visok sadrzaj vode, a naše telo je sastavljeno od vise od 70 odsto vode. Primera je mnogo. Uvek treba da razmišljamo o tome čime hranimo svoje telo i čemu služi hrana, a ne da samo udovoljavamo i zadovoljavamo svoja nepca. Svi znamo staru poslovicu da zdravlje na usta ulazi, ali i bolest. Ne važi izreka zdrav i debeo. Dugovečni i zdravi ljudi su vitki i malo jedu - objašnjava Branka Mirković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.