DR VOJA OTKRIO KOJA VRSTA JABUKE JE NAJZDRAVIJA! Otkrio je i zašto treba konstantno da jedemo KISELI KUPUS
dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Prva TV, Profimedia

VAŽNO

DR VOJA OTKRIO KOJA VRSTA JABUKE JE NAJZDRAVIJA! Otkrio je i zašto treba konstantno da jedemo KISELI KUPUS

Pektin, koji se dobija pečenjem jabuke kožare, oblaže sluzokožu i ima antiinfektivna dejstva i sprečava koronavirus, ističe Perišić i savetuje da se jabuka kožara – ispečena i oljuštena, konzumira najmanje tri puta nedeljno

Objavljeno:

Voće i povrće bogato vitaminima A, C, E i D jača imunitet organizma i omogućava mu da se zaštiti i od koronavirusa, ali i od ostalih sezonskih virusa, tvrdi gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, gostujući u emisiji Magazin Prvog programa Radio Beograda.

Gastroenterlog prof. dr Vojislav Perišić je u emisiji Magazin Prvog programa Radio Beograda, naglasio da zdrava i pravilna ishrana koja podrazumeva konzumaciju sezonskog voća i povrća – koje sadrži vitamine A, C, D i E, povećava tzv. naivni imunitet sluzokožnih membrana disajnih organa koje odbijaju virus kada dođu u kontakt sa njim.

Pektin, koji se dobija pečenjem jabuke kožare, oblaže sluzokožu i ima antiinfektivna dejstva i sprečava koronavirus, ističe Perišić i savetuje da se jabuka kožara – ispečena i oljuštena, konzumira najmanje tri puta nedeljno.

Jabuka
foto: Profimedia

Isti efekat obezbeđuje se konzumacijom kiselog kupusa, takođe najmanje tri puta nedeljno, jer njegove probiotske bakterije odbijaju koronavirus. Antiinfektivne vitamine sadrže i bundeva i dunja.

Perišić navodi da tokom zime, koja je period u kome je populacija izložena sezonskom gripu, preporučljivo jesti namirnice bogate, pre svega, vitaminom C – poput kiselog kupusa, kisele paprike, cvekle, rena, rotkve, ali i jabuku kožaru. Dve jabuke kožare i pomorandža, ili mandarina, u zimskom periodu zadovoljavaju potrebu organizma za vitaminom C. Profesor kaže i da svaki organizam poseduje „senzore“ kojima reguliše potrebu za vitaminima.

Prirodni izvor vitamina C – kiseli kupus, kisela paprika, cvekla, ren, rotkva...

Sa druge strane, pretrano uzimanje vitaminskih, tabletiranih, suplemenata dovodi do hipervitaminoze, naglašava Perišić i ukazuje de je protivnik njihove konzumacije, osim vitamina D. Jer, svako povrće, prema njegovom mišljenju, obezbeđujući količinu vitamina neophodnu za funkcionisanje organizma, predstavlja adekvatnu zamenu za suplemente.

1 / 11 Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Profesor Vojislav Perišić upozorava da prekomerno unošenje tabletoznog vitamina C može uticati na stvaranje kamena u bubregu i zakiseljavanje organizma.

Oko 15 procenata pesticida, koji se nalaze na voću i povrću, ne mogu se oprati i kroz ishranu se unose u organizam, objašnjava profesor Perišić. Precizira da se oni veoma brzo apsorbuju u organizmu i da otežavaju pravilan rad jetre. Stoga bi, kako kaže, trebalo jesti namirnice koje se ne prskaju ili sa relativno malom količinom pestcida – jabuku kožaru ili budimku, mušmulu, bundevu ...

Perišić savetuje da se umesto ulja koristi mast, a maslac umesto margarina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.