OVA HRANA VAM PRAVI PAKAO OD ŽIVOTA: Zbog nje ste stalno U OVOM PROBLEMU
dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen

UPOZORIO

OVA HRANA VAM PRAVI PAKAO OD ŽIVOTA: Zbog nje ste stalno U OVOM PROBLEMU

Dr Vojislav Perišić, gastroentrolog, objasnio koje naminice bismo trebali da izbegavamo kako ne bismo imali problema sa varenjem

Objavljeno: 12:21h

Nema te žene koja nije muku mučila sa nadutošću i gasovima. Ovo su problemi o kojima se retko otvoreno priča, ali je činjenica da se sve više žena žali na njih.

I okej, naudutost može da bude i jedan od simptoma PMS-a, ali mnogo češće uzrok ovog neprijatnog problema jeste hrana koju svakodnevno jedemo.

-Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, takozvani fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima čak 16 odsto ljudi - rekao je dr Vojislav Perišić, gastroenteolog za "K1" televiziju.

1 / 17 Foto: Profimedia

A evo koje su to namirnice za koje ni ne znamo da na prave probleme.

-Namirnice koje imaju neskrobne fermentabilne ugljene hidrate su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, pasulj, grašak, boranija, med, čaj od kamilice, mleko sa laktozom. Banane nemaju tih ugljenih hidrata, lubenica nema, krompir, lisnato povrće... Ni jedna vrsta mesa ne stvara nadutost. Jabuka je kraljica voća, ali može da pravi veliki problem - rekao je dr Perišić.

Takođe, on je otkrio i koja namirnica je najbolja za vaš pritisak.

"U Japanu sam prvo shvatio sledeće. Nema dijabetesa, nema hipertenzije, odnosno ima ih jako malo. Nemaju karcinom debelog creva u velikom broju, a žene imaju divan ten. Sve je to zbog pirinča", rekao je on.

"Sve je češća navika zapadnjaka da to jedu, a to je dobro, u vozovima u Japanu postoje boksovi sa raznim vrstama sušija, vi birate i jedete. Sve je rashlađeno, suši, sašimi... Ali ja sam nastradao prvi dan. Suši je ukusan, i to veoma, najzdraviji je sa lososom i skušom, nećete verovati. Ova najobičnija skuša, to je jedna od najzdravijih riba. Pa hobotnica, a okolo je alga", rekao je on.

Alge sadrže betaglukan, važan saveznik u borbi protiv infekcija i odbrani organizma.

"Borba protiv infekcije ne može bez njega, on se fiksira za leukocite, nalazi se na površini belih krvnih zrnaca koje jure patogene! On se vezuje za probavni sistem, za koštanu srž", rekao je on.

"Nisam ja znao razliku između sušija i sašimija, to je sve sveža riba, servirana na drvenim pladnjevima. Probao ja viskijem to da 'gasim', ma ne ide. Moj sistem nije bio sposoban da svari proteinske i neproteinske komponente. To je, opet, samo moj slučaj, dušu sam htio da ispustim. Samo mi je tuna prijala, ali dobro umočena u soja sos", rekao je on.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Alge nemaju veziva, ali imaju bioaktivne materije. Onaj ko je alergičan naravno neka izbegava, riba je među sedam velikih alergena. Dobro zapamtite, visoka temperatura menja strukturu belančevine, neuporedivo je manja šansa da imate alergijsku reakciju na termički neobrađenu ribu. U Japanu nema mnogih drugih bolesti, ali alergija ima koliko hoćete. Mora da postoji termička obrada", rekao je on i upozorio na opasnog parazita koji vreba iz ribe.

"Anizikijaza dolazi iz sveže ribe, to je parazit koji sušijem može da uđe u sistem i napravi ogroman problem! Na visokoj temperaturi, taj parazit propada. To vam je kao pantljičara, kada se meso dobro ispeče, recimo na ražnju, nema više pantljičare. Ne ostavljajte zaleđeno meso u zamrzivač, da se hladi u frižideru, neka se lepo otopi celi dan pa onda pecite. Temperatura uništava te mikroorganizme", rekao je on.

Veliki je, rekao je on, štos oko pirinča jer ne znamo koji izaziva alergiju a koji ne.

"Imate poliranu rižu i nepoliranu. Kombinovanje zrna sa pšeničnim zrnom, da pukne ljuska, onda dobijamo poliranu. Ona može napraviti problem ako ste alergični na gluten, ako imate celijakiju. Postoji i hemijski polirana bez korišćenja pšenice. Nepolirana je sa ljuskom, to je zrno koje i dalje ima ljusku", rekao je on.

"Dakle, tražimo poliran ali ne sa pšeničnim zrnom, ali to niko neće da napiše na pakovanju", rekao je on.

"I soja je klasičan alergen, 30 odsto alergičnih na mleko je alergično i na nju. Kolike i dijareja mogu da nastanu od sušija, ako vam creva nisu pripremljena", upozorio je on i objasnio kako pripremiti creva.

"Da krenemo od malo grilovane ribe, da se prilagođavamo toj svežijoj ribi da bismo napravili antitela na nju. Da ne doživimo bolovanje kao ja što sam doživeo. I trudnice i deca nikako da ne jedu suši, ostali mogu da jedu dva puta nedeljno po sto grama", rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.