IMALA JE SIMPTOME GRIPA, A ONDA JE SHVATILA DA UMIRE: Nesrećna MAJKA poslala upozorenje, SVI SMO U OPASNOSTI
Tuga, Foto: Profimedia

pažnja

IMALA JE SIMPTOME GRIPA, A ONDA JE SHVATILA DA UMIRE: Nesrećna MAJKA poslala upozorenje, SVI SMO U OPASNOSTI

Najgora stvar u vezi sa sindromom toksičnog šoka je to što se može sprečiti

Objavljeno: 11:36h

Madalin (Medi) Masabni je imala 19 godina kada je umrla od sindroma toksičnog šoka.

Bio je mart 2017, a njena majka, Davn Masabni, nije imala razloga da poveruje da je njena ćerka tako blizu smrti. Madalin se vratila kući sa koledža da proslavi svoj rođendan. Brzo je pokazala neke čudne simptome koji su izgledali najviše kao grip. Nije imala pojma da doživljava simptome retke i fatalne komplikacije bakterijske infekcije.

Medi je imala osmeh koji je mogao osvetliti sobu - rekla je njena majka. Kao student na Univerzitetu Lin na Floridi, nadala se da će jednog dana raditi iza pozornice na revijama visoke mode. „Oblačila se kako je želela i nije se plašila tuđeg mišljenja. Malo se bavila manekenstvom i to joj se dopalo“, rekla je Masabni. „…A njena omiljena stvar bila je da bude na plaži - čak i zimi, skupljala bi se. Imala je zarazan smeh, pa kada bi ušla, ljudi bi rekli: „Oh, Medi je ovde.“

Poslednjeg dana na zemlji, Medi je proslavljala rođendan na večeri sa svojom majkom. Ali kada se vratila kući, nije se osećala dobro. Pokušala je da se odmori u nadi da će njeni simptomi nestati. Rekla je da će sledećeg jutra otići kod doktora, ali kad se probudila više nije mogla da progovori. Masabni tvrdi da je odmah pozvala Hitnu pomoć.

Dok je stigla hitna pomoć, Medi je imala napad. „Držala sam je, a ona me je pogledala i zatvorila oči… Hitno su je odvezli u bolnicu gde su se lekari mučili da je ožive. Međutim, njeno stanje se samo pogoršalo i njena porodica je odlučila da isključi respiratore. Madalin Masabni preminula je 30. marta od sindroma toksičnog šoka. Tri dana nakon njenog rođendana.

Šta je sindrom toksičnog šoka?

Najgora stvar u vezi sa sindromom toksičnog šoka je to što se može sprečiti. To je retka, ali po život opasna bolest uzrokovana nekim vrstama bakterija stafilokoka. Žene koje koriste tampone su u opasnosti od ove bolesti, iako bi se objektivno mogu i drugačije zaraziti.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ali u slučaju Maddi, ona je imala menstruaciju i nosila je tampon kada su se pojavili simptomi. Zbog toga su lekari konstatovali da je TSS uzrok njene smrti. Zbog toga je Masabni stvorila fondaciju "501C3, Don’t Shock Me", da edukuje žene o TSS-u i kako pravilno koristiti tampone. Govore u školama i univerzitetima kako bi proširili svest u čast Medi.

- Tampon, ako je ostavljen u dužem vremenskom periodu, može da dovede do raste bakterija, koje mogu da proizvedu toksin koji ide pravo u krvotok u telo - objasnio je dr Deven Kumar iz satelitskog odeljenja za hitne slučajeve Medicinskog centra Delrai.

„Postoje upozorenja za stvari poput cigareta, alkohola i droga - želimo da tamponi imaju istu vrstu upozorenja“, rekla je Masabni. „To je užasna smrt koja se može sprečiti. Porodice se ne oporavljaju od ovoga.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.