JEDNA NAMIRNICA NAJVIŠE ŠTETI TELU U SEZONI GRIPA: Nikad vam ne bi pala na pamet!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PROMENITE NAVIKE

JEDNA NAMIRNICA NAJVIŠE ŠTETI TELU U SEZONI GRIPA: Nikad vam ne bi pala na pamet!

Takođe, lekari podsećaju da je od presudne važnosti za jak imunitet da unosimo dovoljnu količinu tečnosti

Objavljeno: 13:50h

Sa hladnim vremenom stigla je i sezona virusa i prehlada, pa je važno da očuvamo zdravlje. Neuredan način života utiče na celokupan organizam, ali jedna namirnica posebno šteti imunitetu.

Jakom imunitetu štete brojne navike kao što su neredovan san, nedostak fizičke aktivnosti, ali pre svega nezdrava ishrana. Iako često mislimo da je dovoljno da se odreknemo brze hrane i u jelovnik uvrstimo povrće kako bismo se osećali bolje, to nije sasvim tačno. Iako jeste pohvalno da ishranu obogatimo namirnicama koje sadrže vitamine, te i da smanjimo unos kofeina, nutrucionisti upozoravaju da je od presudnog značaja izbaciti šećer iz ishrane.

1 / 4 Foto: Profimedia

Istraživanja su pokazala da sto grama šećera umanjuje sposobnost belih krvih zrnaca da ubijaju bakterije i do pet sati posle konzumiranja. Zbog toga se preporučuje maksimalno izbegavanje slatkiša, a posebno tokom sezone virusa i gripa.

Takođe, lekari podsećaju da je od presudne važnosti za jak imunitet da unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Staro dobro pravilo, od dve litre vode na dan primenjujte i tokom zimskih meseci. Ne čekajte da osetite žeđ, jer postoje mišljenja da je tada telo već dehidriralo, već vodu treba da pijete češće i to po nekoliko gutljaja, pa pravite pauzu, pa onda ponovite to, čak i kada ne osećate žeđ.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.