OVE GREŠKE VAM UNIŠTAVAJU BUBREGE I SRCE: Zbog njih ste već "jednom nogom u grobu"
Ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje na prvom mestu

OVE GREŠKE VAM UNIŠTAVAJU BUBREGE I SRCE: Zbog njih ste već "jednom nogom u grobu"

Koliko je zdravlje srca važno znamo svi, ali mnogi zaboravljaju kako bubrezi igraju veliku ulogu u našem zdravlju pa je prevencija bolesti najvažniji korak.

Objavljeno:

Obratite pažnju na greške koje mnogi prave svakodnevno!

Koliko je zdravlje srca važno znamo svi, ali mnogi zaboravljaju kako bubrezi igraju veliku ulogu u našem zdravlju pa je prevencija bolesti najvažniji korak. Na sreću to se lako može postići i samo ako promenimo neke navike koje im štete, a cilj je prevencija bolesti i održavanje tela zdravim. Naravno ne smemo zaboraviti ni zdravlje srca pa u nastavku donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje.

Previše začina

Među smernicama Svetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o unosu kuhinjske soli. Za zdravlje srca i krvnih žila poželjno je unositi do 5 g (jedna čajna kašičica). Pre svega umesto industrijski prerađenih proizvoda koristite što više svežih, prirodnih namirnica te hranu solite “štedljivo“ i nastojte so zameniti zdravijim alternativama. Kuhinjsku so odlično će nadomestiti začinsko bilje koje je bogato mineralima. Osim što fino oplemenjuje ukus jela, začinsko bilje sadrži brojne lekovite sastojke što jačaju imunitet i poboljšavaju probavu.

Umesto soli možete dodati origano, bosiljak, kapar, majčinu dušicu (timijan), ruzmarin, metvicu, lovor, mažuran, kadulju, kardamom, peršin, semenke celera, crni biber... Na ovoj promeni će vam i srce biti zahvalno.

Začini
foto: Profimedia

Pazite kako koristite tablete za bolove

Svi imamo naviku uzimanja tableta protiv bolova, ali nismo svesni da to može biti štetno. Iako nisu štetni ako se koriste u malim količinama dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno deluje na tkivo i strukturu bubrega te mogu otežati dotok krvi u bubrege. Nova studija objavljena u magazinu "New England Journal of Medicine" otkriva kako je u proseku oko 5000 slučajeva zatajenja bubrega u Americi rezultat preteranog korištenja nekih lekova protiv bolova. Savet je da pripazite s potrošnjom lekova, a pametno je o tome razgovarati i sa lekarom.

Tablete, Lekovi, Uzimanje lekova, Magnezijum, Lek, Pilule, Uzimanje pilula, Lečenje
foto: Profimedia

Ozbiljno tretirajte prehladu

Stručnjaci navode kako par puta u godini svi patimo od obične prehlade ali se pritom ponašamo kao da se ništa ne događa, a upravo tako organizmu možemo naneti štetu. Prehlada koja se ne leči će podstaće i telo da proizvodi mnogo antitela, što je rizik za bubrege.

Zadovoljite fiziološku potrebu - ne čekajte dugo pre nego što odete u toalet!

Nekada vam se dogodi da se jednostavno morate strpeti pre nego odete obaviti svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro za vaše bubrege. Ako radite to svakodnevno, svakako prestanite jer šteti zdravlju vaših bubrega. Zapamtite da je urin pun štetnih bakterija koje će u nekom trenutku pronaći put do bubrega i tu nastaje problem. Kad osetite da morate na toalet, idite odmah!

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

Prestanite da pušite

Pušite li samo par cigareta na dan – i to je previše, a do danas svi znamo koliko je duhanski dim opasan i za kardiovaskularno zdravlje. Kada pušite, proizvodi se kreatinin u telu koji će pronaći svoj put do bubrega i negativno na njih uticati. Bolesti koje utiču na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog pritiska, takođe pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

Pluća, Cigareta
foto: Printscreen

Jedite višnje, šljive, urme, grožđe

Višnje su bogate vitaminom A i C kao i vlaknima, ali sadrže i velike količine kalija koje mogu štetiti zdravlju bubrega. Ako imate već postojećih problema s bubrezima, stručnjaci savetuju da ih jedete što manje jer i ovo voće sadrži puno kalija. Bolja su zamjena šljive, ali i ako nemate problema s bubrezima radije jedite sveže voće jer često sadrži puno manje šećera.

Šljiva, Šljive
foto: Profimedia

Dovoljno spavajte

San je izuzetno važan za zdravlje i nedovoljno sna neće omogućiti vašim bubrezima potreban odmor koji im je potreban za regeneraciju celog organizma ali i bubrega. Prema istraživanju provedenom na univerzitetu "Čikago", osobe koje svaku noć odspavaju minimalno 7 sati imaju i 19 posto manje šanse da će se kod njih razviti bolest bubrega.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Tablete koje su prepisane piju se do kraja terapije

Puno je onih koji imaju groznu naviku da prestanu piti antibiotike čim osete da im je malo bolje, a to se nikako ne sme raditi. Oni se piju s razlogom, a ako promenite rutinu, to može iz ravnoteže izbaciti i rad bubrega.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.