ALKOHOL JE "UBICA" OVOG ORGANA, A NIJE JETRA: Ovo će vas naterati da PRESTANETE PITI
Alkohol, Foto: Profimedia

ZAMISLITE SE

ALKOHOL JE "UBICA" OVOG ORGANA, A NIJE JETRA: Ovo će vas naterati da PRESTANETE PITI

Nefrolog Klinike Klivlend objašnjava kako jedna navika, odnosno pijenje alkohola, može dugoročno da našteti bubrezima, pored onoga što ste možda već čuli o efektima alkohola na jetru

Objavljeno: 15:28h

Pored jetre alkohol utiče veoma loše na još jedan organ. Poznato je da alkohol loše utiče na jetru, ali takođe loše utiče na bubrege. Specijalista objašnjava kako konzumiranje alkohola dugoročno može da ošteti bubrege.

Nefrolog Klinike Klivlend objašnjava kako jedna navika, odnosno pijenje alkohola, može dugoročno da našteti bubrezima, pored onoga što ste možda već čuli o efektima alkohola na jetru.

Dr Šan Bobart, nefrolog u klinici na Floridi objasnio je da vaša jetra nije jedini organ na koji alkohol utiče kada pijete. Alkohol takođe utiče na bubrege koji su, odgovorni za filtriranje otpada iz krvi, regulisanje ravnoteže vode i minerala u telu i proizvodnju hormona.

Oni čine neke ozbiljno važne zadatke, zar ne? Pa, shvatite ovo: Stručnjak objašnjava da ispijanje pet ili više pića u kratkom periodu može prouzrokovati da se toksini iz alkohola “nakupljaju u vašoj krvi tako brzo da vaši bubrezi ne mogu da održavaju pravilan balans tečnosti”.

To može da prouzrokuje nešto što je poznato kao “akutna povreda bubrega”, a može dovesti i do hronične bolesti bubrega. Navika da pijete alkohol, vremenom može udvostručiti rizik od razvoja bubrežne bolesti, na šta ukazuje doktor.

Bobart potvrđuje da su dokazi minimalni da bi se pokazalo da je alkohol direktno odgovoran za kamen u bubregu i bol u bubrezima, ono što znamo jeste da alkohol može da dehidrira telo, a to može da dovede do drugih problema.

“I na kraju, ‘hronična upotreba alkohola’ može biti uzrok bolesti jetre, što može ometati pravi protok krvi u bubrezima”zaključio je Bobart.

1 / 11 Foto: Profimedia

Sve ovo treba da se zna, iako naša jetra može da deluje kao da je čvrsta, nije – ali bubrezi takođe čine tonu važnog posla kako bi detoksirali vaš sistem kada pijete.

Dobar je podsetnik da je, iako se leto ponovo vratilo ove godine, održavanje tela zdravim i uravnoteženim je jedan od dobrih razloga da vodite računa koliko pijete.

Inače, neki takođe veruju da im malo alkohola pomaže da utonu brže u san, dok drugi jednostavno vole da dan završe čašom omiljenog crvenog vina.

Prema mišljenju dr Karlera Vajsa, stručnjaka za san i cirkadijske ritmove, čaša vina pre spavanja jednostavno ne ide ruku podruku sa kvalitetnim noćnim odmorom.

Alkohol i san

Nažalost, čak i male količine alkohola, poput jedne čaše vina pre spavanja, mogu poremetiti san.

- U idealnom slučaju, ljudi bi trebalo da ograniče konzumaciju alkohola na četiri sata pre spavanja - objašnjava dr Vajs.

- Alkohol utiče na centralni nervni sistem i ima sedativni efekat, što dovodi do zablude da vam pomaže da zaspite. Istina je da alkohol potiskuje bitan deo ciklusa spavanja koji se naziva REM (brzo kretanje očiju) i da ga skraćuje. A kako REM faza ima mnogo koristi za kognitivno zdravlje, propuštanje ovog ključnog perioda spavanja može biti štetno. Alkohol takođe utiče na to da se češće budite tokom noći i smanjuje kvalitet sna - dodaje dr Vajs.

Sadržaj alkohola je bitan

Govoreći o uticaju alkohola na vaš san, dr Vajs ističe da je važno usredsrediti se na sadržaj alkohola po piću i koliko je vremena potrebno da se svari u našem sistemu.

- Pre svega, standardno piće obično ima 14 grama čistog alkohola. Sada, fokusirajmo se na koncentraciju alkohola po piću: u pivu (3,5 dl) ima pet odsto alkohola, čaša vina ima približno 12 odsto alkohola, a destilovana pića mogu imati i do 40 odsto alkohola u jednom i više pića.

Naše telo može da metaboliše 20 miligrama na sat, što znači da će se alkohol eliminisati urinom ili kroz folikule dlake, u zavisnosti od količine koja se konzumira, međutim, može ostati u krvotoku do 12 sati, kaže doktor. Čak i ako popijete previše vina za ručak, a da ostatak dana ne popijete ništa, i dalje možete osetiti negativne efekte na spavanje i kvalitet sna.

Vino pre spavanja

Buđenje sa glavoboljom ili osećaj žeđi, umora i pospanosti - znakovi su da ste pili alkohol pre spavanja ili previše tokom dana, što je dovelo do poremećaja sna.

- Vino (i druga alkoholna pića) ne treba mešati sa snom - potvrđuje dr Vajs.

Vino vas vara i ostavlja vam lažni utisak da brže zaspite, ali šteti REM fazi spavanja i ukupnom kvalitetu sna. Za bolje rezultate spavanja, ograničite unos alkohola na nekoliko dana u nedelji, najmanje četiri sata pre spavanja, i pijte malo kako biste izbegli zdravstvene posledice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.