ZUBI OTKRIVAJU DA LI IMATE DIJABETES! Na ovo obavezno OBRATITE PAŽNJU
Zubi, Foto: Printscreen

važno

ZUBI OTKRIVAJU DA LI IMATE DIJABETES! Na ovo obavezno OBRATITE PAŽNJU

Ako mislite da promene koje primećujete imaju veze sa dijabetesom, savet je da se odmah obratite lekaru

Objavljeno:

Postoje mnogobrojni simptomi dijabetesa, a jedan od očljivijih primećuje se na zubima.

Na ovaj simptom posebno morate da obratite pažnju, a reč je o obliku poremećaja metabolizma kostiju, koji se u velikoj meri odražava na zdravlje zuba.

Prema poslednjem istraživanju, oko polovine pacijenata s dijabetesom će doživeti osteoporozu, a često će se javiti upravo s primetnim promenama na zubima.

Poremećaj metabolizma kosti je čest kod osoba sa dijabetesom, pa će uticati na oko 50 odsto pacijenata, a jedna studija od prošle godine pokazala je kako je veliki broj pacijenata sa dijabetesom doživeo gubitak zuba.

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Endocrinology upozoravaju da kako kost oko zuba erodira, zubi mogu postati opušteni ili čak ispasti, a sve kao posledica dijabetesa. Simptomi koji se još mogu javiti su osetljivost zuba i kosti, te su veće šanse da će doći do frakture, a stručnjaci smatraju da se radi o glavnom razlogu za gubitak zuba kod odraslih osoba.

Osobe koje imaju dijabetes moraju da paze i na druge promene u usnoj duplji koje su povezane sa ovim stanjem – posebno parodontopatija ili bolesni desni, koji će doprineti gubitku zuba.

– Epidemiološke studije su potvrdile kako je dijabetes često uzrok paradentoze i smatra se šestom najčešćom komplikacijom dijabetesa – ističu autori studije i dodaju kako u poređenju sa osobama koje imaju normalan nivo šećera u krvi, osobe sa dijabetesom mogu da razviju teži oblik parodontopatije, a stanje se brzo razvija.

I na ove simptome obratite pažnju

Iako se gubitak koštane mase često povezuje s kasnim stadijumima bolesti ili lošom kontrolom dijabetesa, stručnjaci tvrde kako su promene u usnoj duplji često rana faza problema s kostima povezanih sa dijabetesom.

1 / 3 Foto: Profimedia

“Osobe koje imaju dijabetes, posebno oni s tipom 1, imaju lošiji kvalitet koštane mase i kod njih dolazi do povećanog rizika od preloma. Osobe koje ne brinu dobro o svom stanju ili već dugo pate od dijabetesa imaju najveće šanse da će doći do preloma kosti”, piše na stranicama Nacionalnog instituta za osteoporozu.

Ako mislite da promene koje primećujete imaju veze sa dijabetesom, savet je da se odmah obratite lekaru. Ako ranije otkrijete šećernu bolest i odgovarajuće je lečite, možete da sprečite ili odložite nastanak hroničnih komplikacija.

(Espreso/ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.