EKPRESNO SPUŠTA ŠEĆER I MENJA LEKOVE: Ovaj crveni napitak točićete bez PRESTANKA
Jagoda, Foto: Bakina kuhinja

prirodan lek

EKPRESNO SPUŠTA ŠEĆER I MENJA LEKOVE: Ovaj crveni napitak točićete bez PRESTANKA

Stope dijabetesa tipa 2 - najčešćeg oblika dijabetesa - sve su češći kako kod starijih, tako i kod omladine.

Objavljeno:

Što je dijabetes duže prepušten sam sebi, to su posledice po zdravlje teže. Na sreću, pokazalo se da jedno crveno piće značajno snižava nivo šećera u krvi tokom nekoliko sati, pomažući da se ovo stanje spreči.

Stope dijabetesa tipa 2 - najčešćeg oblika dijabetesa - sve su češći kako kod starijih, tako i kod omladine. Nedavna istraživanja su pokazala da će skoro jedna od 10 osoba u Velikoj Britaniji biti pogođena dijabetesom do 2030. Na sreću, stanje se može sprečiti, a kontrola glukoze u krvi je podjednako važna za prevenciju bolesti kao i za njeno lečenje. Jedna čaša soka od jagode može smanjiti nivo šećera u krvi za manje od sat vremena. Stope dijabetesa tipa 2 rastu do momenta kada je svetom zavladala pandemija kovida, delimično zahvaljujući značajnom porastu slučajeva gojaznosti. Stanje se shvata kao doživotno i progresivno stanje, koje može biti reverzibilno uz adekvatan gubitak težine. Nedavna studija je otkrila da jednostavno biti u formi možda nije toliko važno kao održavanje zdrave težine kada je u pitanju prevencija dijabetesa.

Dijabetes
foto: Profimedia

U prevenciji dijabetesa najbolje je izbegavati proizvode sa visokim glikemijskim indeksom. Istraživanje objavljeno u časopisu "Food and Function" istraživalo je efekte unosa jagoda na nivo glukoze u krvi. Istraživači su zamolili 14 gojaznih učesnika da konzumiraju napitak od jagode u tri odvojena intervala. Ispitanici su pili napitke dva sata pre obroka, uz obrok i dva posle obroka. Rezultati su otkrili da su oni koji su konzumirali napitke od jagoda dva sata pre obroka imali značajno niže nivoe glukoze u krvi tokom perioda od 10 sati, u poređenju sa onima koji su pili napitak uz obrok. Istraživači su sugerisali da voće može da funkcioniše tako što poboljšava insulinski signal, pomera glukozu iz krvotoka u ćelije gde se pretvara u energiju. Autori su napisali: „Jagode, bogate antocijaninom, ublažavaju povećanje upale i oksidativnog stresa izazvano obrokom nakon obroka, kao i poboljšane insulinske reakcije posle obroka. Ova studija pruža podatke koji sugerišu da jagode imaju ulogu u kontroli glikemije i ublažavanju proinflamatornog efekta moderne dijete.

Možda postoje posebne prednosti kada se jagode konzumiraju pre obroka. Dalja otkrića, Studija o zdravlju žena potvrdila je ove antidijabetičke efekte, pokazujući da su žene koje nikada nisu jele jagode imale 10 posto veći rizik od razvoja dijabetesa u poređenju sa onima koje jesu. Jagode obezbeđuju velike količine esencijalnih hranljivih materija, uključujući jedinstveni skup antioksidanata poznatih kao antocijanin.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.