OVO JEFTINO VOĆE BALKANCI OBOŽAVAJU: Evo koliko je zaista DOBRO
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Printscreen

SLOŽIĆETE SE

OVO JEFTINO VOĆE BALKANCI OBOŽAVAJU: Evo koliko je zaista DOBRO

Već znate da su šljive dobre za probavu zbog visokog sadržaja vlakana, a studija u "Britanskom medicinskom žurnalu" utvrdila je i da unošenje svežih i suvih šljiva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Objavljeno: 12:17h

Šljive su među najjeftinijim i najlakše dostupnim voćem kod nas. Jedemo ih sveže, sušene, u obliku džema ili u kolačima, toliko su lake za upotrebu i ukusne da nema osobe koja ih ne voli

A da li ste znali da su šljive odličan saveznik našeg zdravlja? Ljudi koji bi trebalo da kontrolišu nivo glukoze u krvi trebalo bi da uvedu šljive u ishranu. Povišen šećer koji vodi u dijabetes može se stabilizovati unosom hrane koja ima nizak glikemijski indeks, a šljive spadaju u takve namirnice.

Ugljeni hidrati kao što je šećer se vare i apsorbuju različitom brzinom, i hrana koja ima nizak glikemijski indeks obično se u telu sporije pretvara u šećer. Zato se preporučuje kod onih koji paze na glukozu u krvi jer neće dovesti do naglog "skoka" šećera, a samim time ni naglog pada koji ga prati.

1 / 10 Foto: RINA

Hrana niskog glikemijskog indeksa tako održava šećer stabilnim bez naglih promena, ali to nije jedino što šljive čini odličnim za ishranu. Bogate su hlorogenom kiselinom, polifenolom koji reguliše apetit, a podižu i nivo hormona adiponektina koji ima ulogu u regulisanju šećera u krvi.

Već znate da su šljive dobre za probavu zbog visokog sadržaja vlakana, a studija u "Britanskom medicinskom žurnalu" utvrdila je i da unošenje svežih i suvih šljiva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Sem toga, saveznici su creva, jer zahvaljujući redovnoj konzumaciji poboljšavaju njihovo stanje, a takođe pomažu kod problema opstipacije i hemoroida.

Idealan su izbor i kada želite da se oslobodite viška kilograma, jer uvećavaju količinu dobrih bakterija u crevima, što utiče na gubitak težine. Osim toga, stvaraju osećaj sitosti i sprečavaju iznenadne napade gladi.

Porcija od samo 5 komada ovog voća sadrži 6 g vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta. Takođe, sadrže i druge neophodne hranljive materije poput kalijuma, koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak, i vitamine A, K, B6, kao i nijacin i gvožđe.

Kako šljive utiču na žensko telo?

Obiluju i mineralom pod imenom bor koj je odgovoran za izgradnju zdravih kostiju i mišića. Istraživanje je dokazalo da redovno konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi. Ukoliko se nađu na vašem meniju to će sprečiti nastanka osteoporoze. Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti lečenja obavezno trebalo da dodaju suve šljive u svoju ishranu.

Manjak gvožđa, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do više bora, sitnih linija i uopšteno propadanja kože. Isti je slučaj sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana jedete 5 suvih šljiva i vrlo brzo ćete videti promene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.