PREDRAG KON PROGOVORIO O SE*SU NAKON KOVIDA: Mnoge je uspeo razbesneti
Predrag Kon, Foto: Printscreen

malo ko je znao

PREDRAG KON PROGOVORIO O SE*SU NAKON KOVIDA: Mnoge je uspeo razbesneti

Izbegavanje teretane, intimnih odnosa i fizičke aktivnosti nakon preležane korone, neko kažu da su ključne zbog postkovid sindroma, a doktor Kon objašnjava da li je to tako

Objavljeno: 12:17h

Epidemiolog Predrag Kon komentarisao je naslove u novinama u kojima se navodi da treba izbegavati seksualne odnose nakon preležanog omikrona 30 dana i da je najbolje suzdržavati se od fizičke aktivnosti, pa da apstinencija nije na odmet.

- Konkretno o tome nisam posebno razmišljao, ali je činjenica da treba izbegavati bilo kakve fizičke aktivnosti zbog postkovid sindroma i mogućnosti da to može da se pogorša. Tu postoje varijacije na temu i koliko se pazi tokom toga, ali jedan period apstinencije nije na odmet dok se partner ili partnerka ne oporavi - rekao je dr Kon za TV Prva.

Na pitanje da li isto važi i za teretanu, odgovorio je potvrdno

- Što se tiče sportista, tu su obaveze kontrolisanja. Profesionalni nam služe kao primer. Mesec dana je apsolutni minimum za usporavanje ako neko ima klinički kovid. Ne govorimo o onima kod kojih je samo otkriven - kazao je dr Kon.

Pored njega, i dr Milošević oglasio se na ovu temu.

Seks
foto: Printscreen/Instagram

Doktor je objasnio šta je istina, a šta zabluda i pomenuo izjavu koja je podigla veliku prašinu, da određena grupa ne bi trebalo da ima seksualne odnose posle korone.

Kada su u pitanju odnos lekova i potencije, dr Milošević kaže da tu nema podataka da korona izaziva impotenciju ili smanjenje penisa, kod "uobičajenih" slučajeva. Teški slučajevi su druga priča ali oni koji dobiju takvu komplikaciju, nažalost, retko prežive.

- Lekovi koji se daju su provereni i odobreni, nema nešto specijalno novih, ne bih mogao da povežem to jedno s drugim mada naravno treba uraditi studije. Činjenica jeste da virus svojom aktivnošću ulazi u sve ćelije. Bubrežne, testisne... Jeste smanjen broj spermatozoida kod onih koji su imali težu formu. Normalan je pad potencije u samoj fazi infekcije, kada napada i temperatura, slabiji smo i želja je slabija. Teoretski gledano jeste moguće da se smanji penis, ali ti slučajevi obično umru, ako ima difuzne koagulacije zbog ogromnog D dimera. Splet krvnih sudova i sunđerastih tkiva jednostavno dovodi do fibroze, to su teške forme i možemo samo teoretski da razmišljamo - pojasnio je on.

Navodno posle leka protiv korone ne treba imati seksualne odnose, a doktor je razbio i taj mit - uzdržavanje od seksualnih odnosa nakon preležanog kovida se savetuje svima, bez obzira na to kakva je bila terapija.

Razlog je jednostavan i logičan!

- Nijedan pacijent koji je imao koronu ne treba da ima seks dve, tri nedelje, nema akcije, fizičkog napora, odmor je ključan pri oporavku nakon infekcije. To je više za koronu vezano, ne za lek, nije tačna informacija da je to u direktnoj vezi s lekom, bilo bi zapisano u njegovoj brošuri a svi ti lekovi prošli su rigoroznu kontrolu - rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.