ŠEĆERNI BOLESNICI TREBA DA OBRATE PAŽNJU NA JEDNU STVAR: Može biti PRESUDNA
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

vaŽno

ŠEĆERNI BOLESNICI TREBA DA OBRATE PAŽNJU NA JEDNU STVAR: Može biti PRESUDNA

Oštećenja oka kod obolelih od dijabetesa jedan su od osnovnih uzroka slepila kod stanovnika razvijenih zemalja sveta

Objavljeno: 12:19h

Šećerna bolest je hronično oboljenje, kada dolazi do smanjenog lučenja insulina, što izaziva povišen nivo šećera u krvi, a to je uzrok mnogih komplikacija koje se javljaju tokom ove bolesti, među kojima su i one na očima. Kako kaže oftalmolog u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici "Eliksir", Snežana Vlajković, veliki broj onih koji boluju od šećerne bolesti to ustvari i ne zna.

"U tome i jeste problem, jer povišen šećer uzima svoj danak i vrlo često se oboleli javljaju lekaru u trenutku kad već postoje ozbiljne komplikacije. Povišen šećer ostavlja posledice na krvnim sudovima čitavog organizma, pa i u oku", objašnjava doktorka Vlajković.

Neretko se, kaže, dešava da se šećerna bolest otkrije prilikom odlaska kod očnog lekara:

"Kada se osete problemi sa vidom, to se povezuje sa potrebom za nošenjem naočara, međutim, neretko se dešava da baš oftalmolog pacijentu postavi dijagnozu šećerne bolesti. Kad to izgovorimo pacijenti budu zbunjeni, pitaju se kakve veze imaju oči i potreba za nošenjem naočara i šećerna bolest. Međutim, kad pacijent uoči problem sa vidom i dođe po naočare i kad uradimo kompletan oftalmološki pregled, sa pregledom očnog dna, već smo u problemu, jer shvatimo da pacijent mnogo godina boluje od šećerne bolesti, a da to i ne zna, kao i da je već došlo do komplikacija na krvnim sudovima. Tada pacijenta upućujemo endokrinologu i počinje lečenje i samog dijabetesa i svih komplikacija do kojih je već došlo."

Kako navodi sagovornica, nažalost, mnogo je obolelih od šećerne bolesti i može se reći da to oboljenje poslednjih godina poprima epidemijski karakter. Baš zbog toga je neprocenljiv značaj skrininga i preventivnih pregleda.

"Prosto nas posao i to što nemamo vremena da se bavimo sobom dovodi u situaciju da se lekarima javljamo onda kada već imamo značajne simptome i komplikacije. Zbog toga apelujem da se više posveti pažnja prevenciji. Treba da idemo na redovne kontrole, između ostalog i oftalmološke. Od trenutka kad se postavi dijagnoza šećerne bolesti, pacijent mora da kontroliše i oči. U bolnici 'Eliksir', svake godine tokom novembra organizujemo besplatne preglede za dijabetičare", kaže dr Vlajković.

Kako navodi, jedna od komplikacija na oku do koje dodvodi šećerna bolest je i vodeći uzrok slepila u svetu, a to je dijabetična retinopatija.

"To je krvarenje na mrežnjači koje dovodi do slabljenja vida, pa i do gubitka vida, ako je uznapredovalo. Zahvaljujući laserskoj hirurgiji, mi danas možemo da reagujemo i zaustavimo krvarenje i zaustavimo dalje slabljenje vida. Kod pojedinih komplikacija primenjuje se i drugi savremeni način lečenja - anti VEGF terapija, ubacivanje lekova u staklasto telo oka", objašnjava naša sagovornica.

Da bi se, ako se te komplikacije pojave, postigli dobri rezultati lečenja, pacijent mora da ima dobru endokrinološku kontrolu, odnosno da nivo šećera u krvi bude u granicama, navodi doktorka Vlajković:

"Pacijenti moraju da nauče da žive zdravo - da uvedu režim drugačije ishrane, drugačijih navika, fizičke aktivnosti. Ukoliko se to prihvati, uz redovne kontrole i sa dijabetesom se živi dugo. Mi nemoramo da imamo pacijenta sa slabim vidom, ukoliko je on savestan."

Oko
foto: Profimedia

Prema rečima doktorke Vlajković, jedna od najčešćih komplikacija na oku koja se javlja kod dijabetičara je katarakta:

"Usled poremećenog metabolizma, zamućenje očnog sočiva se javlja čak i kod mlađih ljudi koji dugo boluju od dijabetesa, a njih nije malo. Te dijabetične katarakte se operišu, izvadi se zamućeno sočivo i ubacuje se implant. Naše pacijente operišu ruski oftalmohirurzi, naše kolege iz Klinike "Fjodorov" u Kalugi i ponosni smo na rezultate koji se postižu. Ne treba odlagati operaciju katarakte."

Takođe, kod obolelih od dijabetesa, češće se javlja i glaukom.

"Glaukom je povišen očni pritisak, glaukom je nešto što pacijent ne primećuje, nema simptoma, a trajno krade vid, zato se i zove nevidljivi kradljivac vida. Ovo je takođe razlog zbog kojeg su preventivni pregledi od velikog značaja, jer je povišen očni pritisak mnogo češći kod dijabetičara."

Koliko često pacijenti sa dijabetesom treba da idu na kontrolne preglede kod očnog lekara?

"Kod dijabetičara, kada nema promena na očnom dnu, savetujemo da pregledi budu dva puta godišnje. Pacijenti nekada pomisle da je to previše, ali godinu dana za ljude koji boluju od šećerne bolesti je dug period, a ovako smo sigurni i, ako vidimo neke prve promene na očnom dnu, možemo da reagujemo na vreme i zaustavimo ih. Tada smo na dobrom putu da pacijent zadrži dobar vid", ističe oftalmolog Snežana Vlajković.

(Espreso/021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.