LEKARI OTKRILI KO NE SME UZIMATI PARACETAMOL: Za TE LJUDE je OPASNIJI NEGO IKAD
Ilustracija, Foto: AP/Patrick Sison

važno

LEKARI OTKRILI KO NE SME UZIMATI PARACETAMOL: Za TE LJUDE je OPASNIJI NEGO IKAD

U slučaju da je nastupilo otežano i neravnomerno disanje morate se obratiti lekaru

Objavljeno: 12:59h

Paracetamol je jedna od najdostupnijih i najpopularnijih tableta protiv bolova koje pomažu kod glavobolje, bolova u mišićima, a takođe i snižava temperaturu. Međutim, lek ne bi trebalo da se koristi u slučaju nekih reakcija organizma, piše "Dejli ekspres".

U slučaju da koža nakon upotrebe paracetamola postane žuta, potrebno je obratiti se lekaru, jer je to signal da postoje problemi sa jetrom koje bi upotreba paracetamola mogla da pogorša.

Drugi problem može biti alergija.

1 / 7 Foto: Profimedia

„U slučaju da je nastupilo otežano i neravnomerno disanje morate se obratiti lekaru. Alergijska reakcija na paracetamol se može pojaviti u vidu osipa, praćena svrabom, crvenilom, oteklim delovima kože, plikovima i kožom koja se ljuspa“, navodi se u članku.

Ranije je ruski doktor Aleksandar Mjasnikov saopštio da upotreba više od 15 tableta mesečno može dovesti do pojave bolova, koji se manifestuju svaki put kada čovek koristi lek iz iste grupe.

Šta ako mu istekne rok trajanja?

- Postoji mnogo lekova koji zadržavaju svoja svojstva nakon isteka roka trajanja naznačenog na pakovanju", potvrđuje kardiolog i savetnik generalnog direktora Međunarodnog medicinskog klastera u Skolkovu Jaroslav Ašihmin.

- Ali, ne možemo da ih preporučimo, jer postoji zakonska regulativa i lekar mora da ih poštuje. Takozvani tradicionalni lekovi, od kojih se većina dobija hemijskom sintezom imaju duži rok i kod njih se ne očekuju problemi ukoliko se koriste i nakon isteka. Ali poslednjih godina se pojavljuje sve više bioloških lekova koji uspešno 'leče' rak, autoimune i mnoge druge bolesti. Takvi lekovi su manje stabilni od sintetičkih lekova, za njih su veoma važni uslovi skladištenja. Rok trajanja takvih lekova treba da se poštuje veoma striktno.

Na internetu postoji snimak gde farmaceut kaže da ako je paracetamolu istekao rok trajanja, samo treba uzeti duplu dozu. Ovaj savet je izuzetno opasan, objašnjavaju stručnjaci. Da bi se izbeglo oštećenje jetre, hepatolog Aleksej Bueverov savetuje da nikada ne prekoračite dnevnu terapijsku dozu od 3 g (što je samo 3 tablete).

Problem je što su terapeutske i toksične doze paracetamola veoma bliske. Zato, ako morate da snizite temperaturu ili bol, nemojte povećavati dozu. Koristite druge lekove sa istim svojstvom, ali onako kako je propisano i dok su još uvek "važeći".

Na tviteru se rasnije povela žestoka polemika oko tvrdnje da u SAD razmišljaju da stave oznaku na lek Paracetamol da je "možda kancerogen".

Mnogi su se uplašili šta ovo može da znači, ali je jedan tviteraš podsetio sve da nema potreba za tolikom uzbunom, pošto je ista ta SAD, na primer, zabranila upotrebu Analgina (Baralgin/Nolagetol) još 1977. godine.

Poznato je, inače, da je ovaj lek u širokoj upotrebi svuda u svetu i da nije bilo nekih poznatih velikih posledica po korisnike.

Tviteraš je, ipak, zaboravio da napomene da je Analgin ipak ponovo stavljen na "belu" listu u SAD 2014. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.