SVINJSKO MESO JE NAJOPASNIJE KADA SE JEDE U OVO DOBA: 1 porcija će vas baš UNIŠTITI
Meso, Foto: Profimedia

obratite pažnju

SVINJSKO MESO JE NAJOPASNIJE KADA SE JEDE U OVO DOBA: 1 porcija će vas baš UNIŠTITI

Iako često slušamo o tome da za večeru ne bi trebalo da jedemo testeninu, hleb i druge ugljene hidrate, meso može da napravi mnogo veći problem

Objavljeno: 09:50h

Upalni procesi mogu biti okidači za razne bolesti, a hronična upala dovodi do problema sa srcem, dijabetesa tipa 2 i čak podiže rizik od raka.

Dženis Džibrin, dijetetičarka i instruktorka na Univerzitetu Džordžtaun, nabrojala je nekoliko namirnica koje nikako ne bi trebalo jesti uveče jer prave lančanu reakciju u organizmu koja može da dovede do upalnih procesa.

Iako često slušamo o tome da za večeru ne bi trebalo da jedemo testeninu, hleb i druge ugljene hidrate, meso može da napravi mnogo veći problem.

1 / 16 Foto: Profimedia

Studija sprovedena u Americi pokazala je da masnoće koje se nalaze u crvenom mesu aktiviraju upalne reakcije drugačije od onih koje imuni sistem koristi kako bi nas zaštitio. Drugim rečima, u organizmu se pokreće upala koja nema odbrambeno, već štetno dejstvo.

"Nikako nemojte jesti za večeru govedinu, piletinu, svinjetinu, hamburgere... Ako ne možete da zaspite bez unetih proteina, birajte proteine iz biljnih izvora jer će meso izazvati upale", objasnila je ona.

Posebnu opasnost predstavlja roštilj, jer zapečeno, zagorelo meso dodatno pogoršava upalni proces.

"Životinjski proteini koji su spremani na suvom, odnosno na roštilju ili su dimljeni, povećavaju u telu nivo hemijskih supstanci koje pokreću upale. Ovo se ne dešava kada se na isti način spremaju proteini biljnog porekla, mlečni proizvodi kao što je sir ili povrće", objasnila je ona.

A da li znate šta se dešava vašem telu ako stalno jedete meso?

1. Može da dođe do stvaranja kamena u bubregu

Proteini životinjskog porekla imaju mnogo jedinjenja koja se nazivaju purini. Oni se razlažu u mokraćnu kiselinu, a ako imate previše ove kiseline, možete razviti kamenje u bubregu. Ovo možete da izbegnete tako što ćete ograničiti konzumaciju mesa, a takođe i piti puno vode.

2. Dehidriranost

Zbog viška te mokraćne kiseline, mogli biste da više osetite žeđ nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da imate vodu sa sobom u svakom trenutku, gde god da se nalazite.

3. Zatvor

Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana. Obično biste dobili ova vlakna iz voća, povrća ili celih žitarica, pa se pobrinite da sve ove kategorije hrane uključite u svoju ishranu.

Zatvor i bolno pražnjenje creva mogu biti neki od prvih znakova da je vaš unos vlakana previše nizak. Zato uzmite tu salatu i uživajte.

4. Mogli biste da dobijete glavobolje

Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da smanjeni protok kiseonika dolazi do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate, koji mogu povećati protok krvi u mozgu.

5. Potencijalni problemi sa srcem

Što više vlakana imate u ishrani, to je vaše srce zaštićenije. Ako jedete uglavnom meso, onda nemate visok nivo vlakana. Crveno meso, posebno, može uticati na vaše srce. Može da utrostručiti rizik od srčanih problema, a sadrži mnogo zasićenih masti. Zasićene masti podižu nivo lošeg holesterola (LDL).

6. Mogli biste češće da se razbolite

Zasićene masti prisutne u crvenom mesu i prerađenom mesu ne sadrže antioksidante neophodne da telo pobedi bilo kakvu moguću upalu. Te antioksidante ćete uglavnom naći u voću i povrću, zato je toliko važno imati “šarenu” ishranu. Boje pojedinih plodova su pigmenti određenih grupa antioksidanata.

7. Loš zadah

Ishrana koja se sastoji od veoma visokog nivoa proteina i masti, ali joj nedostaju ugljeni hidrati, može dovesti do toga da telo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zbog toga, ako ste ikada sledili keto dijetu, možda ste imali problema sa disanjem. Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu.

8. Problemi sa kosom i kožom

Mesni proizvodi retko sadrže vitamin C. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini da vaša koža, kosa, nokti, kosti i drugo izgledaju mnogo bolje. Ako primetite neprijatne promene na kosi i koži, možda ćete morati da preispitate svoju ishranu i da prestanete da jedete meso.

9. Mogli biste da imate slabe kosti

Velike količine proteina mogu povećati gubitak kalcijuma u urinu. A kalcijum je apsolutno neophodan za zdrave kosti. Vaše telo ne proizvodi kalcijum. Dobija ga samo hranom koju jedete ili suplementima. Ako nema dovoljno, onda vaše kosti mogu oslabiti.

10. Umor

Hrana koja sadrži meso je mnogo teže probavljiva u našem sistemu za varenje nego bilo koje povrće ili voće koje jedete. Zato je vašem telu potrebno mnogo više truda da svari šniclu, pa ćete se možda osećati malo usporeno nakon što pojedete nešto teško.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.