paŽnja
OVE NAMIRNICE NE SMETE PRESTATI JESTI: Inače činite sebi "medveđu uslugu"
.Ovsene pahuljice doprinose i zdravlju kostiju jer sadrže kalcijum i magnezijum, koji podržavaju apsorpciju kalcijuma aktiviranjem vitamina D
Neke namirnice imaju puno hranljivih sastojaka i mogu brzo da nas zasite a od njih se nećemo ugojiti. Avokado sadrži puno zdravih masti i vlakana koje daju sitost. Zahvaljujući kalijumu, avokado pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Ovsena kaša ima beta glukan, topljiva vlakna koja usporavaju probavu, što čini da se osećamo sitim.Ovsene pahuljice doprinose i zdravlju kostiju jer sadrže kalcijum i magnezijum, koji podržavaju apsorpciju kalcijuma aktiviranjem vitamina D.
Banana je sjajan izvor vlakana, koja usporavaju prolaz hrane kroz probavni sistem i tako pomaže da satima ne osetimo glad.Takođe, predstavlja izvor ugljenih hidrata koji daju energiju.
A znate li kako avokado utiče na vaš organizam?
Jasmin Probst, profesorka na Fakultetu Wollongong u Australiji, želela je da istraži delovanja avokada na različite zdravstvene metrike. Ona i tim istraživača analizirali su postojeća istraživanja u nacionalnoj anketi o prehrani i telesnoj aktivnosti od 2011. do 2012. godine.
Proučili su informacije o konzumaciji avokada u australijskoj populaciji, kao i potrošnji drugih hranljivih stvari. Na temelju analize, zaključili su da je avokado snažno povezan s nizom pozitivnih zdravstvenih pokazatelja. Kao prvo, povećani unos avokada bio je u korelaciji s nižom telesnom težinom i manjom širinom struka.
- Primetili smo da je veća konzumacija avokada bila povezana i sa značajno manjom konzumacijom 'brze' hrane - dodaje Probst.
Ovi rezultati potvrđuju ono što se već zna o avokadu, a to je da je super izvor zdravih masti, siromašan ugljenohidratima i bogat vlaknima i da je odlična opcija da ostanete siti. Avokado je takođe prepun vitaminima i mineralima, a autori studije napominju da čak deluje i kao pojačivač 'hranljivih stvari' kada se jede s drugom hranom, jer su mnogi hranjivi sastojci topljivi u mastima, piše mbg.
Korisni sastojci
Avokado ima malu energetsku vrednost pa je pogodan za dijetalnu ishranu, ali je zato bogat mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Plod u sebi sadrži korisne sastojke:
bakar
beta-sitosterol
beta-karoten
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B
vitamin C
vitamin E
gvožđe
glutation
dijetalna vlakna
zeaksantin
kalijum
lutein
magnezijum
natrijum
niacin
mononezasićene masti
proteine
riboflavine
ugljene hidrate
folnu kiselinu
šećer
Primena u ishrani
Koristi u ishrani sirov: kao prilog jelima, kao sos ili kao salata posoljen, zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem. Uz avokado se može koristiti beli luk i drugi začini. Korisno je i avokadovo ulje, pa se i ono upotrebljava u ishrani. Korišćenje Pored upotrebe u ishrani, avokado se zbog svog povoljnog delovanja na kožu koristi i u kozmetici kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata, ili kao maska za lice. Lekovito dejstvo Avokado spada u antioksidanse i brze čistače organizma, a pomaže u lečenju nekih bolesti i tegoba:
alergije
anemija
anksioznost
astma
bolesti srca
bronhitis, prehlade i grip
visok krvni pritisak
gojaznost
gubitak koncentracije
depresija
dijabetes
impotencija
infarkt
kašalj
kamen u bubregu
makularna degeneracija
migrena
neke vrste raka
neplodnost
nesanica
nervoza
osteoporoza
osteoartritis
povišeni nivo holesterola u krvi
povoljno utiče na metaboizam
povoljno utiče na ravnotežu elektrolita
povoljno deluje u trudnoći
povoljno utiče na PMS
problemi sa prostatom
problemi sa mišićima
problemi sa krvnim sudovima
problemi sa cirkulacijom
razdražljivost
reumatoidni artritis
očne bolesti
sinuzitis
smanjenje umora
stres
usporava procese starenja
štiti od UV zračenja
Zaključak
Na osnovu svega što je napisano, lako se može zaključiti da ukoliko imate mogućnosti, avokado treba uvrstiti u jelovnik.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!