7 RAZLOGA ZAŠTO SE UVEČE OSEĆATE NADUVENO: Moguće je da IMATE PROBLEM!
Nadutost, Foto: Profimedia

naše telo

7 RAZLOGA ZAŠTO SE UVEČE OSEĆATE NADUVENO: Moguće je da IMATE PROBLEM!

Na primer, intoleranciju na gluten ili sindrom iritabilnog creva.

Objavljeno:

Ako imate problem s povećanom količinom gasova u kasnim satima, možete ga umanjiti ili rešiti malim promenama u ishrani i ponašanju tokom dana. Na drugu stranu, možda patite od intolerancije na hranu ili imate probavni poremećaj koji može uzrokovati nakupljanje gasova.

Na primer, intoleranciju na gluten ili sindrom iritabilnog creva.

Evo nekoliko razloga zašto vam se to događa i nekoliko ideja kako to sprečiti.

1. Jedete li naveče obilne obroke?

Gasovi se proizvode od pojedene hrane, a zajedno sa stresorima tog dana fermentacija u gastrointestinalnom traktu može biti pojačana. Ako je vaš najveći obrok večera, stvaraće se više gasova tokom noći, jer su vam potrebni sati da se hrana razgradi. Ovo je još gore ako jedete posle 19 ili 20 sati, a zatim idete spavati pre 23 sata.

2. Bakterije u crevima

- Veliki deo gasova dolazi od razgradnje hrane u crevima od strane bakterija i fermentacije što je normalan svakodnevni proces - kaže Libby Mills, registrovana dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za ishranu i dijetetiku.

Trebali biste organizmu dati vremenski raspon od 4 do 6 sati da završi probavljanje svakog obroka koji ste pojeli. Kada odete na spavanje vaš metabolizam se automatski usporava, ali ako probava nije dovršena, proizvodit će više gasova.

Da biste ublažili ovu situaciju, možda ćete morati konzumirati dodatne probavne enzime i probiotike pre ili uz obroke. Aminokiseline takođe mogu pomoći, piše Healthguide.

3. Održavanje autonomnog živčanog sistema

Tokom normalne dnevne aktivnosti, vaše telo drži mišiće analnog sfinktera zatvorenim jer ste aktivniji.

- Noću, nakon posla ili škole, opušteniji ste i mišić sfinktera se opušta te je spreman za oslobađanje gasova nakupljenih tokom dana - kaže gastroenterolog Christine Lee. To može biti razlog zašto tokom večeri i noći češće puštate gasove.

4. Proučite hranu koju jedete

Mnoge vrste hrane i pića mogu uzrokovati povećanje proizvodnje gasova u probavnom sistemu. Hrana bogata vlaknima je fermentabilnija poput graha, mahunarki, nekog voća, luka i pržene hrane.

Gazirana pića i hrana koja sadrži laktozu, poput mlečnih proizvoda, kod nekih ljudi ima tendenciju povećanja gasova. Budite svesni koje namirnice najviše utiču na vas i smanjite ih ili izbegavajte, posebno kasno naveče.

5. Šećeri uzrokuju veći razvoj gasova

Hrana bogata određenim šećerima, kao što su ksilitol, sorbitol i dodatni šećeri, proizvodiće više gasova u organizmu.

6. Promenite vreme obroka

Trebali biste biti dosledni u vremenu kad jedete obroke, imati raspored kojeg biste se trebali držati nabolje što možete. Kasnije tokom dana jedite hranu s manje vlakana kako biste sprečili fermentaciju gasova. Prebrzo jedenje ili pijenje može dovesti do unosa više vazduha u probavni trakt, što podstiče veći razvoj gasova.

7. Pobrinite se da vežbate i pijete dovoljno vode

Vežba i hidratacija pomažu održati pokretljivost creva. To zaustavlja zatvor i povećanu proizvodnju gasa metana u crevima.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.