SAMO JEDNO NJEGOVO ZRNO JE PUNO ZDRAVLJA: Za ovu namirnicu se vežu i dobre i loše stvari, a POMINJE SE I U IZRECI!
Pasulj, Foto: RINA

OBOžAVAĆETE GA JOŠ VIŠE

SAMO JEDNO NJEGOVO ZRNO JE PUNO ZDRAVLJA: Za ovu namirnicu se vežu i dobre i loše stvari, a POMINJE SE I U IZRECI!

Prilikom pripreme dodajte začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira...

Objavljeno:

Od svih namirnica, pasulj je sigurno jedna od najzdravijih i najomiljenijih. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za decu i odrasle, neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi. Iako stara izreka kaže "prost ko pasulj", on je mnogo više od "prostog" ukusnog zalogaja - snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje.

Sa nanom i đumbirom

Zrna pasulja imaju izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne nutrijente. Odličan su izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrže i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6.

Prilikom pripreme dodajte začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira...

Prirodni lifting

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Šaku pasulja potopite nekoliko sati u vodu, a zatim kuvajte dok ne omekša. Potom ga propasirajte, pa dobijeni pire pomešajte sa malo soka od limuna i kašičicom maslinovog ulja, dobro promešajte i namažite na lice, vrat i dekolte. Sačekajte 20 minuta i isperite mlakom vodom.

Ne preporučuju se jedino osobama kod kojih izazivaju gasove, nadutost i grčeve u stomaku, što kod većine zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove pripreme. Da bi se smanjili neželjeni propratni efekti, prilikom pripreme treba dodati začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira, lovora ili karija.

Hrana i lek

Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica, a povoljno deluje i na osobe koje pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Delotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.

Crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta više antioksidanata

Smatra se da namirnice poput pasulja, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome, a posebno je značajno to što ova mahunarka snižava nivo LDL holesterola. Osim toga, vlakna se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brz prodor u krv. Izvestan broj stručnjaka ističe da ova biljka, zato što je bogata antioksidansima, pomaže i kod različitih oblika raka, a ustanovljeno je da crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti.

Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se kombinuje sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čoveku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.