OVI NAPICI SU ODLIČNI ZA HOLESTEROL AKO IH POPIJETE PRED SPAVANJE: Itekako su moćni
Čaj, Foto: Profimedia

budite zdravi

OVI NAPICI SU ODLIČNI ZA HOLESTEROL AKO IH POPIJETE PRED SPAVANJE: Itekako su moćni

Jedna čaša vina će vas uveče rasteretiti i neće biti pogubna po vaše zdravlje

Objavljeno: 10:30h

Mnogo je prirodnih načina da regulišete holesterol, ali kada su određeni napici u pitanju, najbolje da ih pijete uveče.

Ovo je lista napitaka, koji su blagotvorni kada je reč o vašim krvnim sudovima

1.Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine i druga antioksidativna jedinjenja koja pomažu u snižavanju nivoa „lošeg“ LDL i ukupnog holesterola. Pazite samo da ne preterujete, jedna manja čaša će vam prijati pred spavanje.

Čaj
Čajfoto: Profimedia

2. Soja ima malo zasićenih masti. Zamena pavlake ili mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti sojinim mlekom ili kremama može pomoći u smanjenju ili kontroli nivoa holesterola. Ovo naravno važi, ako uveče preferirate mlečne proizvode.

Soja
Sojafoto: Profimedia

3. Sok od paradajza Paradajz je bogat jedinjenjem zvanim likopen, koje može poboljšati nivo lipida i smanjiti "loš" LDL holesterol. Pored toga, istraživanja sugerišu da prerada paradajza u sok povećava njihov sadržaj likopena. Sok od paradajza je takođe bogat vlaknima koja smanjuju holesterol i niacinom. Studija iz 2015. je otkrila da je 25 žena koje su pile 280 ml soka od paradajza dnevno tokom 2 meseca doživelo smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Sok od paradajza
Sok od paradajzafoto: Profimedia

4. Smuti od šumskog voća Mnoge bobice su bogate antioksidansima i vlaknima, od kojih oba mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Konkretno, antocijanini, moćni antioksidansi u bobicama, mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola. Bobice takođe imaju malo kalorija i masti.

5. Alkohol, pre svega crveno vino.Čini se da umerena konzumacija alkohola povećava nivoe „dobrog“ HDL holesterola. Umerena potrošnja podrazumeva ispijanje do 1 alkoholnog pića dnevno za žene i do 2 za muškarce. Uticaj alkohola na nivo holesterola u velikoj meri zavisi od faktora uključujući koliko neko pije, njegove godine i pol i vrstu alkohola koju konzumira. Međutim, obilno pijenje povećava holesterol i konzumiranje. Jedna čaša će vas uveče rasteretiti i neće biti pogubna po vaše zdravlje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.