OVA NAMIRNICA JAČA ZDRAVLJE, A TEK ŠTA RADI ZA HOLESTEROL: Nećete se dvoumiti ni sekunde
Kivi, Foto: Profimedia

ODLIČNA JE

OVA NAMIRNICA JAČA ZDRAVLJE, A TEK ŠTA RADI ZA HOLESTEROL: Nećete se dvoumiti ni sekunde

Kivi takođe sadrži folnu kiselinu koja pomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca i antitela koja brane telo od infekcija

Objavljeno: 16:16h

Kivi pored toga što je odličan za jak i zdrav imunitet, sve se više koristi i u kozmetičke svrhe. Ovaj sok koji se jednostavno i brzo priprema, pomaže kod respiratornih probema, kašlja, te pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti. Kivi je odličan i za regulaciju nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska.

Kivi jača imunološki sistem tako da se vaše telo bori sa bolestima. Zapravo, prema nutritivnim podacima, prosečan kivi sadrži skoro dva puta više vitamina C od svežih narandži koje se često veličaju kao vrhunski izvor vitamina C.

Kivi takođe sadrži folnu kiselinu koja pomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca i antitela koja brane telo od infekcija.

Ova kisela voćka dlakave smeđe kore idealan je izbor za hladne dane, jer je prava riznica vitamina i minerala, a sadrži vitamine A, B i C, niacin, belančevine, kalcijum i gvožđe, prenosi "Lena".

Idealna hrana za trudnice

Stručnjaci ističu da je kivi odličan u ishrani budućih majki jervitamin B, koji je u sastavu ovog tropskog voća, pomaže pravilnom razvoju fetusa. Preporučuje se i za regulaciju krvnog pritiska. Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže otklanjanju toksina iz organizma. Kivi obiluje enzimom za razlaganje proteina, tako da se lako vari.

Jedite ga svežeg

Tokom zime voće je neophodno, posebno zbog unosa vitamina, pa je kivi najbolje jesti u svežem stanju u što većim količinama. Preporučuje se da se čuva u frižideru, a da biste ubrzali njegovo zrenje, možete ga staviti u zatvorenu plastičnu posudu s jabukom, kruškom ili bananom. Ono što ovo voće čini posebnim u odnosu na ostalo jeste prisustvo sitnog crnog semena, koje deluje vrlo dekorativno kad voćke isečemo na kriške. Iako su nam tropske destinacije daleko, iz dana u dan našu svakodnevnu trpezu može krasiti ovo ukusno voće, uz koje naše telo postaje zdravije, a duh vedriji.

Opšte je poznato koliko limun obiluje vitaminom C, ali kivi je čak bogatiji ovim vitaminom i od samog limuna.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Kivi je prepun antioksidansa! Odličan je izvor kalijuma, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i objašnjava zbog čega bi trebalo redovno da ga konzumiramo:

- Kivi je jedna od najzdravijih namirnica, ne sadrži puno kalorija, a ovo egzotično voće obiluje vitaminima i odlično je za čuvanje vašeg zdravlja. Kivi je voće prepuno antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego drugi citrusi. On sadrži dosta vlakana koji sprečavaju zatvor, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

Jedno istraživanje, pokazalo je da, ako jedete kivi svako jutro, on može imati dejstvo jednako aspirinu, koji je poznat po tome što sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i napetost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osećamo smireno i da se lakše suočavamo sa problemima kod kuće ili na radnom mestu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.