OVO OSOBE NE SMEJU JESTI KISELI KUPUS! Previše je ŠTETAN PO VAS
Kiseli kupus, Foto: Profimedia

pažljivo

OVO OSOBE NE SMEJU JESTI KISELI KUPUS! Previše je ŠTETAN PO VAS

Kiselkasti prirodni sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa najpoznatiji je i najdelotvorniji lek protiv mamurluka

Objavljeno: 11:20h

U našim krajevima zima se ne može zamisliti bez kiselog kupusa!

Bilo da ste ga sami s jeseni složili u burad ili ga kupujete na pijaci, dobar je i za salatu, varivo, podvarak i nezaobilaznu sarmu.Kiseli kupus se u vreme virusa i prehlada od davnina koristio za jačanje imuniteta jer je retko koje povrće sadrži sve sve važne vitamine i minerale.

U 100 g kiselog kupusa ima čak 20 miligrama vitamina C. Tu su i vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, i belančevine. Svi ti elementi su od velikog značaja za zdravlje našeg organizma.

Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Za razliku od svežeg, kiseli kupus obiluje probiotičkim bakterijama koje prijaju sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizama ova namirnica se uvek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno tokom terapije antibioticima.

Mana - diže krvni pritisak

Zbog velike količine soli koja se koristi za kiseljenje kupusa ovu namirnicu ne bi trebalo preterano da jedu osobe sa visokim krvnim pritiskom. Zbog soli se višak tečnosti zadržava u organizmu i teško se izbacuje, a time se remeti odnos kalijuma i natrijuma, što utiče na pojavu grčeva u mišićima.

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim, i za čišćenje celog organizma od toksina.

Kiselkasti prirodni sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa najpoznatiji je i najdelotvorniji lek protiv mamurluka

.Ranije smo pisali i o tome zašto vam kiseli kupus neretko propadne.

Novi recepti za kiseo kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli... Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.

Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca, a i za to vam dajemo odličan recept!

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.