OVO VOĆE JAČA IMUNITET I BRANI OD INFEKCIJA AKO GA POJEDETE UJUTRU: Pogledajte samo
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO VOĆE JAČA IMUNITET I BRANI OD INFEKCIJA AKO GA POJEDETE UJUTRU: Pogledajte samo

On je takođe otkrio šta treba da jedemo za doručak sada kada je hladnije vreme

Objavljeno:

Gastroenterolog Vojislav Perišić je gostujući u Jutarnjem programu govorio o imunitetu i ishrani, ali i načinu na koji treba da jedemo. Mnogi u žurbi ne sažvaću hranu, a to ne samo da usporava varenje već može izazvati i neprijatan osećaj u stomaku

Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima, oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprečava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spreči lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije - rekao je on.

On je takođe otkrio šta treba da jedemo za doručak sada kada je hladnije vreme.

1 / 14 Foto: Aleksandra Čolić

- Ja bih rekao ovako, početi doručak jednim antiupalnim koktelom voća! Sve što ima žutu boju jedite za doručak! Tu su antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, pomorandža i ananas su tu ključni. Na prazan stomak ih uzmite, da bi se bolje apsorbovalo - rekao je on.

Podsetimo, dr Perišić govorio je i o tome kako da skinemo pesticide sa voće pre jela kako se ne bi otrovali.

"Čak 15 odsto pesticida, insekticida kojima se prskaju voće i povrće, ne može se ukloniti i mi to unosimo u organizam, izbaciti iz organizma. E onda je pitanje, šta će naša jetra raditi s tim? Fungicidi, pesticidi i druge hemikalije mogu se zadržati", rekao je ovaj gastroenterolog i dao primer jabuke.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen Youtube

"Jutros sam uzeo svežu jabuku, s pijace. Imam i jednu koja je stajala. Ona koja je stajala, nije joj masna koža, a ovoj sa pijace jeste. Da bi se oprao plod jabuke, mora da se opere sirćetnom kiselinom. Može i soda bikarbona, ali se postavlja pitanje, kog je tipa pesticid? Neka odstoji 15 minuta u rastvoru sirćeta, ako je pesticid baza, rastvoriće ga kiselina. Ali ako je pesticid kiselina, kao najveći broj njih, onda morate sodu bikarbonu", rekao je Perišić.

Rastvor za uklanjanje pesticida napravićemo sa deset grama sode na litar vode, ili 100 mililitara sirćeta na 300 mililitara vode. Ali tu nije kraj, rekao je prof. dr Perišić!

"Onda tek dobro operite, pa ipak oljuštite! Zdrava je kora, ali ispod nje se koncentrišu toksini, ne treba jesti koru, ona nam samo čisti zube kada grizemo, ali ispod nje su hemikalije. I vodite računa tamo gde je peteljka, i dno, to obavezno skinite jer se tu pesticidi koncentrišu", navodi doktor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.