DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO ZAŠTO VAM JE SLAB IMUNITET: Odmah prestanite sa tim
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen Youtube

PORUČIO

DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO ZAŠTO VAM JE SLAB IMUNITET: Odmah prestanite sa tim

Prva će vas iznenaditi - nema veze sa samim namirnicama, već načinom na koji ih unosimo

Objavljeno: 16:34h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o greškama u ishrani koje narušavaju imunitet.

Prva će vas iznenaditi - nema veze sa samim namirnicama, već načinom na koji ih unosimo.

- Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima, IgA oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprečava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spreči lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije - rekao je on.

Šta da jedemo sada kada se vraća hladno vreme? Doktor Perišić ima tačan recept, posebno za doručak.

- Ja bih rekao ovako, početi doručak jednim antiupalnim koktelom voća! Sve što ima žutu boju jedite za doručak! Tu su antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, pomorandža i ananas su tu ključni. Na prazan stomak ih uzmite, da bi se bolje apsorbovalo - rekao je on.

Citruse iscedite kao sok ili pojedite, a onda pripremite jaja s povrćem.

- U zimsko doba dodajte doručku dve-tri pečurke, grilovane. Jaje je kapitalan nutrijent, ali dve-tri pečurke mu obavezno dodajte. Pa jedan paradajz, svež ili baren, kako god želite, mora da se nađe tu. I slobodno jedite svakog dana jaja - rekao je on.

- Betaglukan sadrže pečurke, on ide u sve sluznice. Sve su to antiinfektivni činioci, ja zimi savetujem bolje piti jogurt nego slatko mleko. Naseljavamo u zimskom dobu sistem drugim bakterijama, moramo da pređemo na jogurt i to onaj sa malo laktoze - rekao je on.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen Youtube

- Još jedan savet imam, paradajz ima A, C i E vitamine i najbolje ga je jesti malo zagrejanog - rekao je on. Na pitanje voditelja šta da rade ljudi koji ustaju iz kreveta "pet minuta" pre nego što bi trebalo da krenu na posao, profesor Voja je duhovito odgovorio.

- Nema, tu nema pomoći. Doručak je svetinja. U starim domaćinskim porodicama, trajao je po pola sata i to se mora poštovati. To je u funkciji našeg imuniteta. Bolje spavajte pola sata manje i onda doručkujte, to je bolje - rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.