JEDNU GREŠKU SA KISELIM KUPUSOM STALNO RADITE: Evo o čemu se radi (VIDEO)
Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

jeste li znali?

JEDNU GREŠKU SA KISELIM KUPUSOM STALNO RADITE: Evo o čemu se radi (VIDEO)

Opšte poznato i naučno dokazano je da hrana može da oraspoloži i usreći, a tokom zime, kada su dani kratki i hladni, ta svojstva hrane se posebno ističu

Objavljeno: 11:22h

Uživajte u neodoljivo finim jelima od zimskih namirnica.

1.Kiseli kupus

Niske energetske vrednosti, neizmerno bogatstvo vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa, deluje probiotički, jača imuni sistem, ali najbolje ga je konzumirati bez zagrevanja i dugog kuvanja, pa pokušajte da ga jedete što više kao salatu začinjenu bundevinim uljem i čili papričicom.

2.Pasulj i leblebije

Spadaju među najbolje i najveće biljne izvore proteina, a u kombinaciji sa žitaricama imaju visokokvalitetan sastav proteina koji se može uporediti s mesom ili mlečnim proizvodima, pa povremeno izbacite meso i zamenite ga takvim obrokom. 3.Batat i bundeva umesto krompira

Bogat su izvor antioksidanata kao što su beta karoten, vitamini (posebno vitamin E), minerali, vlakna. Batat kuvajte ceo, neoguljen u vrlo malo vode, a slatkast ukus daje mu jednu drugačiju, ukusniju notu. Od batata ili bundeve pripremite ukusni pire, gustu čorbu ili ih zapecite, prelijte maslinovim uljem i ruzmarinom. 4.Cvekla Jedite je sirovu ili kuvanu, bogat je izvor vitamina, minerala, vlakana, odlična za anemične osobe, a nadasve ukusna. Začinite je kaparima, belim lukom, maslinovim uljem i aćeto balzamikom i navalite.

5.Heljdina, ječmena, prosena kaša Niske energetske, a bogate nutritivne vrednosti, te obilje vitamina, minerala, vlakana, zahtevaju da što češće budu na vašoj trpezi. Pripremite ih kao prilog, njima punite sarmu, dodajte u pasulj, mešane salate... Kuvani proso umešajte u čorbicu, u jogurt za doručak, pomešajte s dinstanim povrćem ili pripremite uštipke. 6.Ulje od bundeve

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

9.Cimet, karanfilić, kurkuma i đumbir

Deluju antioksidativno, protivupalno i antibakterijski. Cimet dodajte u med, pa popijte ujutro otopljen u mlakoj vodi, dodajte u kolače, čaj ili štrudle. Karanfilić dodajte u kuvano vino, umake... Kurkumu obavezno u čorbe od povrća i pirinač, a đumbir u čaj, napitke, variva, rižota, prženo povrće i slično.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.