ZA OVA PIĆA STE MISLILI DA SU ZDRAVA, A UOPŠTE NISU: Neka od njih dajete i DECI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZA OVA PIĆA STE MISLILI DA SU ZDRAVA, A UOPŠTE NISU: Neka od njih dajete i DECI!

Za neke od ovih napitaka sigurno niste ni pomislili da su tako štetni. Ovde je lista napitaka koje ne bismo trebali da konzumiramo

Objavljeno: 11:23h

Nije svejedno da li pijete limunadu ili, recimo, neki kupovni sok. Svi znamo i da su gazirani napici neprijatelji broj jedan vitke linije i dobrog zdravlja, ali i još neki napici, za koje čak i mislimo da su zdravi, zapravo su prilično loši po zdravlje.

Ledeni čaj

Lako je pomisliti da nešto što u nazivu sadrži reč čaj mora da bude zdravo. Međutim, ledeni čajevi i drugi slični napici sadrže i do 48 grama šećera u jednoj bočici, što je zaista previše. Ne dajte da vas naziv prevari jer u ovim napicima nema gotovo ničega čega ima u pravim čajevima.

Flaširana voda

Flaširana voda
foto: Profimedia

Voda sama po sebi nije problem, ali BPA flašice u koje se ovaj proizvod pakuje definitivno nisu najzdraviji izbor. Reč je o hemikaliji koja oponaša hormon, a nalazi se u gotovo svim plastičnim ambalažama. Prema nekim studijama, ova hemikalija može negativno da utiče na zdravlje i plodnost.

Čokoladno mleko

Osim ukoliko čokoladno mleko pijete nakon veoma iscrpljujućeg treninga, imajte na umu da se u ovom napitku koji većina zavoli još u detinjstvu, zapravo nalazi baš dosta šećera – čak i više od 20 grama, a plus sadrži i veštačke pojačivače ukusa.

Napici sa ukusom pomorandže

Sok od narandže, Limunada
foto: Printscreen/Youtube/CHEF ISSA

Većina napitaka pomorandže zapravo je samo mešavina vode, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, koncentrata voćnog soka i mnoštva hemikalija. Drugim rečima, teško da u kupovnim sokovima sa ukusom pomorandže ima išta od ovog voća, a hranljivih vrednosti, s druge strane, ima veoma malo ili ih nema uopšte.

Čokoladni napici

Čokolada
foto: Printscreen/Youtube/Kuh poh

Ako ste prvo pomislili "zar to nije isto što i čokoladno mleko", odmah da kažemo da nije. Na policama marketa ima pregršt napitaka sa ukusom čokolade, poput nekih jogurta i slično, koje zapravo sadrže vodu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, kakao u prahu, mleko u prahu, veštačke pojačivače ukusa.

Kafa u limenkama

Pre kupovine bilo kojeg proizvoda, pročitajte što piše na nalepnici. U slučaju kafe u limenci, mnogi će proizvođači dodati puno šećera i mleka kako bi napitak bio ukusniji.

Voda s vitaminima

Iako na njima piše voda, jedna boca ovog pića sadrži oko 120 kalorija zbog dodanog šećera, piše Eat This, Not That!.

Dakle, u njima nema baš ništa što bi trebalo da unesete u organizam...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.