ISTO, MOŽDA ČAK I GORE: Gazirani sokovi mogu da budu FATALNI po zdravlje, a DIJETALNA pića skrivaju dodatni RIZIK!
Vlada Velike Britanije uvela je porez na pića sa šećerom u aprilu 2018. godine, Foto: Profimedia

veliko istraživanje

ISTO, MOŽDA ČAK I GORE: Gazirani sokovi mogu da budu FATALNI po zdravlje, a DIJETALNA pića skrivaju dodatni RIZIK!

Naučnici su analizirali podatke o 1,2 miliona odraslih iz 14 studija

Objavljeno:

Konzumiranje dijetalnog gaziranog pića jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje varijanti sa šećerom, sugeriše veliko istraživanje.

Naučnici su analizirali podatke o 1,2 miliona odraslih iz 14 studija, a neke učesnike istraživanja su pratili više od 20 godina.

Rizik od umiranja u mladosti povećavao se sa svakih dodatnih 250 ml zaslađenog napitka koji se konzumira dnevno, prenosi MSN.

Gazirano piće
foto: Profimedia

Konzumiranje zaslađenih pića povezano je sa pet odsto većim rizikom od smrti od bilo kog razloga i 13 posto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je sa četiri odsto većim rizikom od umiranja od bilo kog uzroka i sedam odsto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Glavni autor studije dr Hongji Li, sa Univerziteta Džangdžiu u Kini, rekao je za Journal of Public Health:

Česta konzumacija i dijetalnih pića i pića zaslađenih šećerom povezana je sa većim rizikom od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. Ove informacije mogu pružiti ideje za sprečavanje bolesti – smanjenjem unosa ovih pića“.

Recimo, vlada Velike Britanije uvela je porez na pića sa šećerom u aprilu 2018. godine, jer žele da smanje potrošnju ovih napitaka i poboljšaju zdravlje nacije.

Bonus video:

00:14

JAVNO JE BLATIO, A SAD BI DA SE MIRI SA SONJOM: Željko ne može da je preboli, a ovu pesmu je napisao za nju kad se udala za Lukasa

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.