vaŽno
AKO BOLUJETE OD OVOGA, NIPOŠTO NE JEDITE OVU HRANU: Strašno je!
Postoji jedno stanje koje otežava lečenje COVID-a
Od kada traje pandemija, jasno postaje da većina osoba koja završi na respiratoru ima postojeća zdravstvena stanja. Pitanje koje se stalno javlja je zašto dijabetes otežava lečenje COVID-a?
Za sada je jasno da ovaj virus može otežati kontrolu šećera u krvi i tako može osobe s dijabetesom dovesti u opasnu situaciju.
„Kao imunolog često govorim pacijentima koji imaju dijabetes da on znači da su podložniji upalnim procesima, što utiče na imununi sistem koji će teže zaskočiti virus kada uđe u telo.“, pojasnila je autorka teksta, dr. Heather Moday. Što jedemo puno znači našem imunom sistemu, a jedna namirnica posebno može otežati situaciju.
Najgora namirnica za imuni sistem
Kada imate povišen nivo šećera u krvi, započinje opasan ciklus inzulinske rezistencije i pretilosti koja može podstaći upale, oštetiti krvne žile i aktivirati imuni sistem da popravi nastalu štetu. Dolazi do njegovog ometanja koji neće biti u stanju pozabaviti se virusima i bakterijama koji u njega uđu. Dijabetes tip 2 ne mora biti trajna dijagnoza, pa promene u prehrani mogu ovaj ciklus zaustaviti, upravo je smanjenje konzumacije šećera najvažnija stvar koji možete za sebe napraviti.
Ako mislite kako sami ne jedete puno šećera, on se nalazi u mnogim jelima kao skrivena namirnica i na to se često zaboravlja.
Kako zaštititi zdravlje i kontrolisati nivo šećera u krvi
Jednom kad osvestite problem sa šećerom u krvi, ovo su koraci koje biste trebali poduzeti za bolje zdravlje.
Smanjite unos šećere
Kolači, peciva i sokovi mogu biti puni šećera a ne pružaju nikakve nutrijente. Ako vam se jede slatko uzmite par kockica tamne čokolade, a isto tako ne morate šećer potpuno izbaciti iz prehrane, ponekad je sasvim uredu pojesti komad torte.
Čitajte oznake
Pa i ako na pakovanju piše da sadržaj ima malo šećera ili jako malo, na vama je da pročitate svaku etiketu. U proseku konzumiramo oko 17 kašika šećera u danu, a preporuka je da to ne bi smelo iznositi više od 25 grama ili 6 kašika. Zapamtite da prirodne šećere unosimo i konzumacijom voća, povrća i žitarica, pa se ne morate bojati da ga nećete unositi dovoljno.
Jedite više vlakana
Ono što nikako ne treba izbegavati to su vlakna koja će podržati redovnost probave i pomoći kod apsorpcije šećera u krvotok, što će štititi od brzog porasta šećera u krvi. Manjak vlakana je dodatni razlog zašto su slatki napici i oni zaslađeni tako loši za zdravlje; sadrže tonu šećera i nimalo vlakana koja se nalaze u velikom broju biljnih namirnica. Sve vrste pasulja i mahunarki prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima. Tako na primer jedna šolja zrna mahuna sadrži 16.3 g vlakana, crni grah 15 g. Integralne žitarice, a posebno mekinje, bogate su dijetnim vlaknima. Mekinje zobi pomažu u smanjenju nivoa holesterola, a pšenične, kukuruzne i rižine mekinje sprečavaju zatvor. Hleb, testenina i riža od integralnih žitarica odličan su izvor zdravih vlakana, kao i ječam i quinoa. Pronaći ih možete i u kruškama, kukuruzu, avokadu, leći…
Umesto kalorija, unesite nutrijente
Namirnice bogate nutrijentima našem organizmu daju potrebnu energiju, regulacijske i zaštitne elemente. One se u probavnom traktu apsorbuju tako da zadovoljavaju metabolizam. Umesto brojanja unosa kalorija, radije razmislite da u organizam unosite namirnice koje će mu ponuditi spektar vitamina, minerala i ostalih nutrijenata.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!