DOKTOR, STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI: Evo zašto se ne bojim koronavirusa!
korona, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB, Ilustracija

stav

DOKTOR, STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI: Evo zašto se ne bojim koronavirusa!

Ne bojte se činjenica. Operite ruke. Otvorite svoje srce. Naša deca će vam zahvaliti na tome.

Objavljeno:

"Ja sam lekar i stručnjak za zarazne bolesti. Već više od 20 godina svakodnevno se susrećem sa bolesnim ljudima i već sam uspeo da radim kako u bolnicama velikih gradova, tako i u najsiromašnijim delovima Afrike. HIV, ADIS, tuberkuloza, SARS, difterija, ospice, lišajevi, veliki kašalj, hepatitis... Nema šta u ovoj profesiji nisam video. Ali pored SARS-a, samo me nekiliko bolesti učinilo da se osećam ranjivo, šokirano ili potpuno užasnuto.

Ne bojim se koronavirusa. Zabrinut sam za posledice COVID-19, koji se brzo proširio širom planete i nastavlja da pogađa sve više i više zemalja. Zaista se brinem za starije ljude, ljude lošeg zdravlja i sve siromašne, koji pate od nove katastrofe više nego drugi. Ali još uvek se ne bojim COVID-19.

Bolnica, Lekari, Lekarski pregled, Korona, Koronavirus, Korona virus
foto: Profimedia

Uplašen sam gubitkom razuma i talasom straha koji je uronio društvo u očaravajuću spiralu panike i naterao ljude da gomilaju opsceno velike količine svega i svačega.

Bojim se pljačke medicinskih maski iz bolnice i klinike za hitne slučajeve, gde je zaista neophodno da se zaštite lekari koji se bore na "prvim linijama", ne da se koriste na aerodromima, supermarketima i kafićima... Bojim se da će naše bolnice biti ispunjene svima onima koji znaju da nisu bolesni, ali žele da provere "za svaki slučaj", dok oni koji stvarno imaju simptome bolesti ne mogu da dođu na red za pregled.

Ali ono što me najviše plaši je ono što kažemo svojoj deci kada se suočimo sa pretnjom. Umesto da tražimo od njih da ih vode zdrav razum, logika, alturizam i da um drže otvorenim, mi ih guramo na paniku, strah, sumnju i sebičnost.

Koronavirus
foto: Profimedia

Epidemija COVID 19 još nije gotova. U određenom trenutku virus će doći u vaš grad, bolnicu, možda do vašeg prijatelja, pa čak i članova porodice. Desiće se. Pripremite se za to kako vam kasnije ne bi bilo iznenađenje. Činjenica je da ovaj virus nije sam od sebe zastrašujući, a naše ponašanje i želja da se "najpre borimo za sebe" mogu dovesti do katastrofe.

Preklinjem vas, ukrotite svoj strah uz pomoč uma, paniku sa strpljenjem i nesigurnost znanjem. Sada svi imamo priliku da naučimo mnogo o higijeni i sprečimo širenje mnogih bolesti u društvu. Ne bojte se činjenica. Operite ruke. Otvorite svoje srce. Naša deca će nam biti zahvalna na tome."

(Espreso / Abdu Sharkawy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.