SRBI SU PRVACI U "CEPANJU" RIBE SAMO JEDAN DAN U GODINI: Kada čujete koliko puta treba da je JEDETE, bićete u šoku
Fileti od ribe, Foto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

PROFESOR RIBARSTVA

SRBI SU PRVACI U "CEPANJU" RIBE SAMO JEDAN DAN U GODINI: Kada čujete koliko puta treba da je JEDETE, bićete u šoku

„Osnovni je da nemamo naviku da konzumiramo ribu, drugi je onaj koji se zove plitak džep i treći je nedostatak informacija o kvalitetu ribe kao namirnici“, objašnjava Marković

Objavljeno:

Iako smo poslednji na evropskoj lestvici po konzumaciji ribe, samo je jedan dan u godini jedemo najviše, verovatno, na svetu – to je za Svetog Nikolu, izjavio je za RTS profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković.

O ribi u ishrani najčešće govorimo u vreme posta ili, kao uoči najveće slave u Srbiji, Svetog Nikole. To je potvrda da je riba u ishrani nepravedno zapostavljena.

Zoran Marković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da postoji nekoliko razloga zašto je riba u ishrani zapostavljena.

„Osnovni je da nemamo naviku da konzumiramo ribu, drugi je onaj koji se zove plitak džep i treći je nedostatak informacija o kvalitetu ribe kao namirnici“, objašnjava Marković.

Zoran Marković
foto: Printscreen/RtS

Govoreći o količinama ribe koju konzumirao, istakao je da smo na dnu evropske lestvice, te da je prema zvaničnim podacima to oko pet kilograma godišnje, a nezvanično oko sedam.

„Iako smo poslednji na evropskoj lestvici po konzumaciji ribe, imamo samo jedan dan u godini kada jedemo najviše ribe, verovatno, na svetu – to je za praznik Sveti Nikola“, kaže Marković, koji dodaje da je to dan kada Srbi kupuju ribu „na džakove“.

Zašto je riba zdrava

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ The Best Recipes Narkonia

Profesor Zoran Marković izjavio je za RTS da u ribi ima mnogo više proteina, masti, vitamina i minerala, u odnosu na druge namirnice.

„Masti iz ribe su blagotvorne za naš organizam: one nas štite i leče“, objašnjava Marković.

Podseća da svaka druga osoba u Srbiji umre od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 56 odsto njih, kao i da od karcinoma oboli 30.000 ljudi.

„Da ne pominjemo dijabetes, depresiju, demenciju: sve su to bolesti koje se mogu sprečiti kada bismo se zdravo hranili, a ta zdrava ishrana gotovo da uvek podrazumeva ribu, kao osnovu namirnicu životinjskog porekla“, kaže Marković.

Prema njegovim rečima, dva do tri puta nedeljno treba jesti ribu.

Zoran Marković
foto: Printscreen/RtS

„Kako možemo da prepoznamo svežu ribu: vizuelni efekat će nam dati dovoljno odgovora. Ukoliko je presvučena vodenim slojem, nema rastegljive beličaste niti, znači da je sveža, ukoliko su joj oči svetle i cakle, takođe znači da je sveža“, objašnjava Marković.

Profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković zaključuje da koju god ribu konzumiramo nećemo pogrešiti.

(Espreso /RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.