DOKTORKA OBJASNILA NAJVEĆE ZABLUDE O VITAMINU D: 3 stvari koje niste ZNALI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VITAMIN d

DOKTORKA OBJASNILA NAJVEĆE ZABLUDE O VITAMINU D: 3 stvari koje niste ZNALI!

Ako nemate dnevnu rutinu sa ovim vitaminom, celog života ćete imati premalu, pa veću dozu, pa opet malu, pa opet povišenu

Objavljeno: 18:56h

Ešli Džordan Ferira je doktor nauka i nutricionistkinja, i njen omiljeni mikronutrijent je vitamin D. Doktorirala je upravo na temi ovog važnog vitamina rastvorljivog u masti, i njegovog uticaja na kontrolu težine i zdravlje kostiju. Ovo su mitovi o vitaminu D od kojih joj se "diže kosa na glavi"!

1. Hrana je najbolji izbor

"Pristup u kojem ćemo najpre probati da ga dobijemo iz hrane je pogrešan, deficit i insuficijencija su rasprostranjeni, a svuda slušamo samo - jedite hranu bogatu vitaminom D. Ali on se u hrani nalazi u jako malim količinama, dovoljnim samo da spreče opasno nizak nivo i posledice po mineralizaciju kostiju. Ali te količine ni ne prilaze neophodnoj dozi za zdravlje celog organizma", rekla je ona u jednom podkastu.

Dr Ferira navodi da bi dnevno trebalo uneti oko 5.000 međunarodnih jedinica vitamina D, što bi, otprilike, bio zbir u 113 jaja, 50 čaša mleka, 294 kockice zrelog sira, sedam šolja pečuraka, devet porcija lososa, 62 porcije pahuljica...

"Uvek sam za to da hranom poboljšamo zdravlje, ali ne kada nam taj pristup ne daje rezultate. A u slučaju vitamina D, rezultata nema", rekla je ona.

3. Pogrešno korišćenje suplemenata

Da kažemo da ste zapravo otišli da izmerite nivo vitamina D (mnogi to ne rade), i onda odlučili da uzimate suplemente. Pili ste ih osam do 12 nedelja, otišli ponovo da proverite nivo u krvi, videli da je sada dobar i - prestali ste da ih uzimate.

"Ako nemate dnevnu rutinu sa ovim vitaminom, celog života ćete imati premalu, pa veću dozu, pa opet malu, pa opet povišenu... Zdrav status vitamina D u organizmu zahteva svakodnevno održavanje", rekla je doktorka.

3. Neophodan je K, da biste dobili D

Doktorka nauka i nutricionistkinja navodi da je zabluda da vam je neophodan vitamin K da bi se vitamin D bolje vezao u organizmu.

"To je mit, oni jesu dobra kombinacija i mnogi brendovi suplemenata ih stavljaju zajedno u isti proizvod, ali vitamin K2 nije neophodan za vitamin D3, nije da se oslanja na njega", našalila se doktorka.

"Magnezijum je mnogo bolji izbor ako tražite kombinovani suplement, ako njega nema dovoljno, konverzija i aktivnosti vitamina D neće biti na pravom nivou", rekla je ona.

Bonus video:

04:54

BRZE VESTI 05.11.2021. 15:55

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.