3 BLAGODETI BILJKE KOJU NOVAK ĐOKOVIĆ KORISTI SVAKODNEVNO: Napravite sok ili smuti, NEMA GREŠKE
Celer se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima, Foto: Profimedia

BLAGOTVORNO

3 BLAGODETI BILJKE KOJU NOVAK ĐOKOVIĆ KORISTI SVAKODNEVNO: Napravite sok ili smuti, NEMA GREŠKE

Celer se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima

Objavljeno:

Celer je biljka sa posebnim nutritivnim svojstvima, a postoji u divljem, ali i u pitomom obliku, a oba se smatraju izuzetno lekovitim. Ovo povrće poznato je od davnina, a smatra se namirnicom čija su svojstva za organizam blagotvorna.

Osim što jača organizam, pomaže u mršavljenju, ubrzava varenje, ali i reguliše krvni pritisak. Proslavljeni srpski teniser Novak Đoković sok od ove biljke u ishrani koristi svakodnevno tako što dan počinje sa njom.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Celer se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima, ali se može koristiti i tako što ćete od njega napraviti sok ili smuti.

Nutricionisti tvrde da postoje tri najvažnija svojstva celera koja donose dobrobit našem organizmu.

1. Pomaže u varenju

Celer je bogat vlaknima. Ova namirnica pomaže, zbog toga što obiluje vlaknima, crevima u varenju i sprečava zatvor i nadimanje. Preporučuje se da dan počnete sa čašom soka od svežeg celera kako biste očistili organizam od štetnih materija i podstakli sistem za varenje da pravilno radi.

2. Smanjuje stres i kontroliše krvni pritisak

Ova biljka sadrži 3-n-butilftalid koji, kako je dokazano, smanjuje izlučivanje hormona stresa. To utiče na opuštanje mišića, obezbeđuje bolju prokrvljenost pa se smatra da je celer zbog toga dobar za osobe koji pate od visokog pristiska.

3. Pomaže kod mršavljenja

Sok od csvežeg celera je izuzetno zdrav, a nutricionisti tvrde da je od velike pomoći i kod gubitka kilograma. Ova namirnica daje telu hranljive materije i ima vrlo malo kalorija. Pored toga, sok od celera smanjuje apetit i daje dugo osećaj sitosti.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.