ZAŠTO JE POTREBNO PITI SIRUTKU SVAKI DAN? Kladimo se da ovo niste znali do sad
Foto: Printscreen

KORISTILA SE KAO LEK

ZAŠTO JE POTREBNO PITI SIRUTKU SVAKI DAN? Kladimo se da ovo niste znali do sad

Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lek i definitivno nisu grešile

Objavljeno: 11:57h

Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovana industrijska proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina 20. veka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lek i definitivno nisu grešile!

Sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.

Uz surutku, poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir, najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.

Surutka je potpuno bezbedan, blag i prirodan napitak koji bez bojazni možete da koristite. Jedino osobe alergične na mlečne proizvode treba da je izbegavaju.

Surutka
foto: RINA

Preporučena dnevna doza je 500 ml do maksimalno jednog litra dnevno, ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro, ali nećete pogrešiti ako je budete popili u više navrata tokom dana.

Domaću surutku možete da nađete u većini prodavnica mlečnih proizvoda, a možete i da je napravite sami:

1 litar svežeg mleka zagrejte u posudi, ali ne dozvolite da provri. U to dodajte isceđen sok od jednog ili dva limuna i mešajte, a ubrzo ćete primetiti da se formira sir i tečnost. Ta tečnost je surutka. Procedite kroz gazu ili sitnu cediljku i dobili ste sir i surutku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.