POMOĆU NJIH SMANJIĆETE ZAPALJENJE U TELU: Mnogima nisu na SPISKU, a sadrže sve što vam je POTREBNO
Ilustracija, Foto: Printscreen

vaŽno

POMOĆU NJIH SMANJIĆETE ZAPALJENJE U TELU: Mnogima nisu na SPISKU, a sadrže sve što vam je POTREBNO

Znamo šta povećava zapaljenje u telu, a evo koje namirnice se bore protiv njega!

Objavljeno:

Kod svakoga se povremeno u telu javi zapaljenje, a neki od simptoma koji mogu da ukažu na to su nadutost, bubuljice, nedostatak energije... Iako je to savim normalno, hronično zapaljenje je, s druge strane, veoma opasno.

Nutricionistkinja Melina Džampolis upozorava da hronično zapaljenje može da dovede i do obolevanja od raka, a u svakom slučaju, mogu da naprave brojne probleme, poput pankreatitisa, kolitisa, zapaljenskih bolesti creva...

Ishrana ima najveći uticaj na zapaljenje u organizmu, a u zavisnosti od namirnica koje jedemo, možemo da podstaknemo zapaljenje ili da ga smanjimo.

I dok svi znamo da brza hrana, pržena, ona bogata "praznim kalorijama", šećer, slatkiši... podstiču zapaljenje, evo koje namirnice ga smanjuju.

Ananas

Bez obzira na to da li ga jedete svežeg kada je sezona ili konzerviranog, van sezone, ovo voće sadrži dosta bromelaina, sastojka koji ima antizapaljenska svojstva, kao i antimikrobna, kaže stručnjak za porodičnu medicinu Erin Mjušo.

"Bromelain je jako dobar za varenje, pa ako imate probleme sa stomakom, sok od ananasa može da umanji gasove, nadutost, konstipaciju".

Bobičasto voće

Bobičasto voće – borovnice, jagode, kupine, maline... sadrže dost antioksidanata i antiinflamatornih sastojaka, uključujući i brojne flavonoide i vitamin C.

"Ovi fitonutrijenti se bore protiv zapaljenja, oksidativnog stresa, pa čak i potencijalno smanjuju rizik obolevanja od raka, gubitka pamćenja i srčanih bolesti", kaže dr Džoš Eks.

Osim toga, ističe da je ovo voće dobro za bakterije u crevima, što ima i velikog uticaja na imunitet,

Kurkuma

Kurkuma se smatra veoma zdravom zbog kurkumina, sastojka koji se bori protiv zapaljenja.

"Mlevena kurkuma je začin koji se često koristi u kombinaciji sa biberom, kako bi se dobra svojstva maksimalno iskoristila", kaže nutricionistkinja Risa Gru, dodajući da ovaj začin zaista značajno doprinosi u smanjenju zapaljenja u telu.

Celer

Ova namirnica bogata je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima i mineralima, ima jako veliki uticaj na smanjenje zapaljenja u telu, a pomaže i u neutralizaciji kiselina i toksina koji izazivaju zapaljenje, objašnjava nutricionista dr Deril Džofri.

"Jedenje celera ili još bolje, ispijanje soka od celera, ojačaće vaše telo tako što će se izboriti protiv zapaljenja uz pomoć poliacetilena. Ova supstanca pomaže u eliminaciji toksina i kiselina, ali i ublažava simptome reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, astme i bronhitisa".

Zeleno povrće

Zeleno povrće, među kojima spanać, kelj, brokoli, blitva... sadrže dosta vitamina A, C, E i K. Nutricionistkinja Gru objašnjava da su to moćni antioksidanti koji smanjuju zapaljenje u telu, a većina zelenog povrća je puna tih sastojaka.

Masna riba

Masna riba, poput lososa, sardine, skuše, sadrži dosta omega-3 masnih kiselina, za koje je dokazano da u vrlo efikasne u smanjenju zapaljenja u telu, ističe nutricionistkinja Gru.

Repa

Repa sadrži oko 30 različitih fenolnih jedinjenja i flavonoida, tvrdi nutricionistkinja Mjušo, dodajući da je to čini veoma moćnom u borbi protiv zapaljenja u telu.

"Ove supstance pomažu u suzbijanju upalnih prostaglandina i citokina, time smanjujući zapaljenje", pojašnjava ona i dodaje da je reba bogata i antioksidantima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.