DR PERIŠIĆ OTKRIO JAKU STVAR O JABUKAMA I GROŽĐU: Dao je savet KAKO IH PRATI, a dotakao se i SIRĆETA
Dr Vojislav Perišić, Foto: SCREENSHOT/TV PRVA

PAŽNJA

DR PERIŠIĆ OTKRIO JAKU STVAR O JABUKAMA I GROŽĐU: Dao je savet KAKO IH PRATI, a dotakao se i SIRĆETA

Dr Vojislav Perišić govorio je o zdravstvenim prednostima jabuka i jabukovog sirćeta, a objasnio je i kako treba da se uzimaju

Objavljeno: 17:33h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o zdravstvenim benefitima jesenjeg voća, a posebno je izdvojio grožđe i jabuke.

"Bog je ljudima dao u jesen dva kapitalna voća - jabuke i grožđe", istakao je dr Voja i spomenuo antikancersku supstancu koja se nalazi u grožđu, ali i u jabukama, a to je antioksidans resveratrol.

"U jabukama ga ima manje, ali ga ima. Tu je i vitamin E, kvercetin, jabuka je čudo! 90 aktivnih hemijskih supstanci se nalazi u njoj", kaže i objašnjava da je čak i proizvod od ovog voća veoma koristan za zdravlje.

"Jabukovo sirće se mnogo pominje u raznim savetima. Ono, iako je kiselo, kada uđe u usnu duplju praktično nakon par centimetra, njegov sadržaj postaje bazan. I nema to štetno kiselo dejstvo. Jako mnogo osvežava", kaže profesor koji je ispričao i anegdotu kako se vraćao sa puta, jako umuron, kada je popio malo jabukovog sirćeta a koje ga je okrepilo.

"Nakon pola sata bio sam potpuno 'svež'. Jabukovo sirće jako obnavlja organizam. Uzima se nerazblaženo, 30-40 ml, ali doda se malo meda. I to ne samo zbog ukusa, već antiupalnih dejstava koje med ima. Kiselina iz jabukoveog sirćeta obnavlja naše sluznice, to je hrana za njih", napominje dr Voja i ističe da su upravo ove dve namrinice o kojima se u emisiji govorilo, najbolje za zdravlje odraslih i dece.

"Jesen je, uzimajte jabuke i grođže. Ne treba vam probiotik, ne treba imunoterapija. Jedan dan dete mora da pojede grozd i dve jabuke, jednu za doručak, drugu za ručak. Ja odavno večeram voće."

A da li je bolje oljuštiti jabuke ili ih jesti sa korom, gastroeneterolog kaže:

"Bolje ih je prati jedno 15-20 minuta kako bi se sa korice uklonile aktivne hemikalije, nego oljuštiti. Dovoljno je 15 minuta, operite i obrišite", zaključio je doktor.

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.