MISLITE DA SU ZDRAVE, A USTVARI SU NEŠTO NAJGORE ŠTO MOŽETE POJESTI: Vreme je da saznate pravu istinu
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAUKA REKLA SVOJE

MISLITE DA SU ZDRAVE, A USTVARI SU NEŠTO NAJGORE ŠTO MOŽETE POJESTI: Vreme je da saznate pravu istinu

Ko bi rekao...

Objavljeno: 15:21h

Nije uvek lako znati koliko je zaista zdravo ono što jedemo. Natpisi na pakovanjima poput "bez dodatog šećera", "smanjen sadržaj masti" i slično, lako nas mogu navesti da pomislimo da je reč o zdravoj namirnici, a zatim na deklaraciji vidimo da ipak sadrži dosta šećera, previše soli i nezamislivu količinu kalorija.

Zato su naučnici sa privatnog "Tafts" univerziteta u Masačusetsu razvili "Food Compass" sistem, koji pomaže ljudima da prepoznaju koliko su neke namirnice zdrave ili nisu. Oni su poređali namirnice od najzdravijih ka manje zdravim i nezdravim, a njihov izveštaj je objavljen u stručnom časopisu "Nature Food".

Naučnici su hranu analizirali po različitim kriterijumima, uključujući to koliko sadrže nutrijenata, vitamina, minerala, kakvi su sastojci, aditivi, da li je obraćena, analizirali su i lipide, vlakna i proteine, kao i fitohemikalije.

Najbolja hrana

sok od paradajza, paradajz, sok
foto: Profimedia

Prema njihovom sistemu ocenjivanja, najbolje namirnice su prirodni mešani sok od povrća (poput celera i paradajza), sirovo voće i povrće, zeleno povrće, cele žitarice, orašasti plodovi, semenke, sočiva, riba, jogurt i ulja na biljnoj bazi. Nimalo iznenađujuće, sve ove namirnice su deo mediteranske ishrane, koja se smatra najzdravijom na svetu.

Najlošije namirnice

Kolači
foto: Shutterstock

Na listi namirnica koje najgore utiču na zdravlje našle su se veoma obrađene namirnice koje su pune takozvanih praznih kalorija – beli hleb, gazirani napici, veštački voćni sokovi i kokteli, obrađeni mesni proizvodi, puter sa manjim sadržajem masti, torte i kolači, slatkiši, a posebno oni "niskokalorični".

Analizirajući više od 8.000 različitih namirnica, naučnici su utvrdili da one koje se promovišu kao niskokalorične ili sa smanjenim sadržajem masti spadaju u najnezdravije jer se u njih dodaju razne hemikalije radi poboljšanja ukusa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.