MOĆNI SU POPUT ASPIRINA: Ovo su njegove ZDRAVE ZAMENE, imaju IDENTIČNO dejstvo
Ilustracija, Foto: Thinkstock

dobre alternative

MOĆNI SU POPUT ASPIRINA: Ovo su njegove ZDRAVE ZAMENE, imaju IDENTIČNO dejstvo

Aspirin je već decenijama popularan stanovnik kućne apoteke. Za njim najčešće potežemo kad pretpostavljamo da bi se mogli razboleti...

Objavljeno:

Aspirin se prvi puta pojavio u martu 1899. godine, a ubrzo je postao svetski standard protiv glavobolje, bolnih udova, temperature i raznih upala. Preporučuje se i kao prevencija od srčanog udara.

Na žalost, postoje i nuspojave svakodnevnog uzimanja ove tablete, a neke od njih su mučnina, vrtoglavica, povraćanje, žgaravica...

Ako ne želite svakog dana "gutati" tablete, u nastavku teksta donosimo neke zanimljive alternative ovom leku, objavljene na portalu healthdigezt.com. Ipak, pre nego pročitate, važno je nastaviti piti ovaj lek ako vam je lekar tako rekao.

ĐUMBIR

Svi znamo da čaj od ove biljke olakšava mučnine, probavne probleme i bol u stomaku, ali jeste li znali da može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara?Možete računati da će vam pomoći poput aspirina u smirivanju boli.

Đumbir ima jedinstven uikus, istovremeno je sladak i ljutkast. Možete koristiti kada pripremate bilo koju namirnicu bogatu proteinima, poput piletine, svinjetine i govedine. Pomešajte ga s lukom za jači okus i više zdrastvenih svojstva.

KURKUMA

Kurkuma
foto: Printscreen/Youtube

Zbog činjenice da je zapravo povezana s đumbirom, možete računati i na čaj od kurkume kao pomoć ako odbijate korištenje aspirina. S obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, savetuje se dnevno konzumirati samo do jedne kašike.

KAMILICA ILI LAVANDA

Jedinstvena biljka izrazite arome, kamilica je stari lek koji su naše bake koristile gotovo za svaku boljku. Čaj od kamilice ili lavande ne može razrediti krv, ali može vam pomoći u rešavanju nečega što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara: prevelike količine stresa. Osim što ga možete konzumirati putem čaja, možete računati i na pomoć ulja od lavande ili kamilice koji će vas smiriti ako ste pod stresom.

ANANAS

Bez obzira gde živite, svež ili u obliku soka, ananas je dostupan svima. Sadrži bromelain, enzim za kojeg je nauka potvrdila da pomaže kod smirivanja boli, upala i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

MASNA RIBA

Možda naziv ne zvuči zdravo, ali masne ribe su ustvari dobre za vaše srce. Prepune su omega 3 masnih kiselina koji sprečavaju nastanak plaka na krvnim sudovima. Odaberite između skuše, lososa, sardina, pastrmka ili tune.

ORAŠASTI PLODOVI I SEMENKE

Semenke
foto: Stock

Ne brinite ako ste vegetarijanac, jer takođe možete dobiti dobre količine omega-3 masnih kiselina iz oraha, badema, sezamovih semenki, lanenih semenki, semenki bundeve i drugih. Avokado i maslinovo ulje takođe sadrže dobre količine omega-3 masnih kiselina.

TAMNA ČOKOLADA

Verovali ili ne, ovo slatko zadovoljstvo može vam pomoći da smanjite rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, kažu zdravstveni stručnjaci.

VOĆE I POVRĆE

Redovno dodavanje obrocima sveže voće i povrće je dobro za zdravlje vašeg srca i ostatka kardiovaskularnog sistema.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.