OVE VRSTE HRANE SU POVEZANE SA RAKOM: Dobro obratite pažnju!
Doktor, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

OVE VRSTE HRANE SU POVEZANE SA RAKOM: Dobro obratite pažnju!

Nedavno istraživanje pokazalo je da je potrošnja alkohola povezana sa 740.000 novih dijagnoza raka prošle godine.

Objavljeno:

Podaci ukazuju da način života može u velikoj meri uticati na dugovečnost i zdravlje. Da li hrana koju jedete takođe povećava šanse za razvoj raka? Odgovor daje dr Jovard Grossman, lekar interne medicine koji je poznat po svom radu sa ugroženim pacijentima, a posebno ističe u kojim slučajevima je hrana povezana sa razvojem raka.

"PROBLEM NIJE U HRANI VEĆ U ADITIVIMA" Grossman ističe jednu važnu stvar:

Prehrana i rak kontroverzne su teme, ali većina problema ne nalazi se u prehrani, već u aditivima. Uvek je dobra odluka da ograničite unos hrane koja ih sadrži ako želite da ostanete zdravi.

PRERAĐENO MESO Grossman svrstava takve proizvode u kategoriju hrane povezane sa rakom, poput kobasica, slanina i salame.

"Problemi sa prerađenim mesom, poput kobasica i pancete, su nitriti i nitrati, a visok nivo njih u prerađenom mesu može povećati rizik od razvoja raka štitne žlezde, creva i želuca. Sami sastojci nisu kancerogeni, ali kada se kombinuju sa drugim molekulima u telo, oni mogu da formiraju one kancerogene materije - za koje je dokazano da su kancerogene kroz studije na životinjama “, dodaje on.

CRVENO MESO „Crveno meso je povezano sa rakom creva, rakom prostate i rakom pankreasa. Ali veza nije u potpunosti definisana. Ipak, dobra je ideja ograničiti unos crvenog mesa iz drugih zdravstvenih razloga “, savetuje lekar.

ALKOHOL Grossman dodaje da je prekomeran unos alkohola povezan sa rakom usne šupljine, rakom jednjaka, želucem, dojkom, jetrom i crevom. "Ove veze se odnose samo na prekomernu konzumaciju", dodao je lekar.

Gojaznost je još jedan faktor „Važno je napomenuti da je gojaznost mogući faktor rizika za razvoj različitih vrsta raka, pa je apsolutno važno ograničiti unos zaslađenih pića koja bi mogla doprineti povećanju telesne težine, a isto se naravno odnosi i na hranu punu šećera ", dodao je on.

ŠTA JE ZAKLJUČAK? Grossman ističe da su namirnice koje on navodi povezane sa razvojem raka, ne postoje definisane studije sprovedene na ljudima, ali dodaje da je važno zapamtiti da postoji mnogo stvari koje ne znamo o tome kako hrana utiče razvoj bolesti. Ali dok se gore pomenuto istraživanje ne završi, ograničite unos masne i prerađene hrane, alkohola, crvenog mesa i slatkiša. Ističe da uvek savetuje ljude da jedu mnogo više povrća i voća, nemasno meso i ribu.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.